Objavljena lista najopasnijih zemalja svijeta za posjetu u 2024.

post-img Foto: DailyMail.co.uk
Buka 01.05.2024. 12:00

Južni Sudan, Libija i Avganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti  u 2024. godine, pokazali su rezultati istraživanja kompanije “International SOS”.

Oni su objavili interaktivnu kartu koja pokazuje gdje će se putnici najvjerovatnije suočiti sa bezbjednosnim prijetnjama na temelju rizika od političkog nasilja, društvenih nemira, nasilnih i sitnih zločina i, ove godine, uticaja klimatskih promjena.

Među najsigurnijim mjestima za posjetu su Grenland, Finska, Norveška, Island i Luksemburg, a “International SOS” kaže da su sigurnosne prijetnje tamo beznačajne. Nasuprot tome, Libija, Južni Sudan, Sirija, Ukrajina i Irak su među najopasnijim za posjetu, i navedene zemlje su rangirane kao zemlje sa ekstremnim sigurnosnim rizikom.

U državama Srednje i Južne Amerike, Venecueli, Hondurasu i Haitiju, sigurnosni rizik za putnike smatra se visokim nakon stalnog porasta kriminala i nemira.

Nasuprot tome, Norveška, Finska i Island označene su kao zemlje sa niskim rizikom od zdravstvenih problema i sigurnosnih problema, što znači da su najsigurnije – uz Švajcarsku i Grenland.

Kad je riječ o zdravlju, zemlje sa najvećim rizikom od obolijevanja od medicinskih problema ili bolesti uključuju afričke države Nigeriju, Sudan, Libiju, Srednjoafričku Republiku, Somaliju i Sieru Leone. Jemen je takođe označen kao zemlja visokog rizika, kao i Irak, Sirija i Sjeverna Koreja.

Mjesta sa niskim rizikom od bolesti su većina onih u Evropi, Kanadi, SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Africi i Čileu.

Ove godine je prvi put uključena kategorija koja se fokusirala na uticaj klimatskih promjena na zemlje širom svijeta. U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Italiji rizik od klimatskih promjena smatra se niskim, ali u zemljama kao što su Nigerija, Demokratska Republika Kongo i Sirija rizik je vrlo visok.

Dok je rizik koji predstavljaju klimatske promjene nizak za većinu evropskih zemalja, “International SOS” ukazao je na to kako je ljetnji toplotni talas izazvao pustoš na kontinentu. Temperature su danima stalno bile iznad 40 stepeni, a turisti su u Rimu padali u nesvijest zbog vrućine.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku