Senegalska rediteljka Mati Diop osvojila Zlatnog medvjeda

post-img Mati Diop
R.B. 26.02.2024. 09:14

Žiri Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu dodijelio je glavnu nagradu Zlatnog medvjeda, francusko-senegalskoj rediteljki Mati Diop za dokumentarni film „Dahomey“.

Film se bavi pitanjem restitucije umjetničkih djela ukradenih u Africi za vrijeme kolonijalizma.

Nagrađivanjem filma koji se direktno bavi postkolonijalnim pitanjem, žiri kojim je predsjedavala meksičko-kenijska glumica Lupita Nijong’o, prva crnkinja na čelu žirija, ostao je vjeran političkoj tradiciji Berlinala.

„Možemo da zaboravimo prošlost, što je neprijatan teret koji nas sprečava da se razvijamo, ili da preuzmemo odgovornost za tu prošlost, iskoristimo je i napredujemo“, rekla je rediteljka Diop citirajući poznatog intelektualca sa Martinika Emea Sezera.

Poručila je da je kao filmski stvaralac francusko-senegalskog porijekla i afro-potomak, odabrala da budem jedna od onih koji odbijaju da zaborave.

“Odbijam amneziju kao metodu“, dodala je 41-godišnnja rediteljka.

„Dahomey“ je priča o restituciji 26 djela koje su francuske kolonijalne trupe opljačkale 1892. godine.

To je drugi afrički film koji je dobio Zlatnog medvjeda, posle južnoafričkog ostvarenja „U-Carmen e-Khaielitsha“ Marka Dornford-Meja 2005. godine.

Žiri Berlinala dodijelio je i nagradu za najbolju glumu rumunsko-američkom glumcu Sebastijanu Stanu za ulogu u filmu „A Different Man“.

Gran pri žirija dodijeljena je stalnom gostu festivala, južnokorejskom reditelju Hong Sang-su za film sa Izabel Iper „A Traveller’s Needs“.

Nagrada žirija je pripala filmu „Empire“ reditelja Brunoa Dimona.

Tokom festivala koji je počeo 15. februara, počasnog Zlatnog medvjeda je dobio čuveni reditelj Martin Skorseze.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku