Akcija SDT-a i USKOK-a: Spriječen šverc droge

post-img Foto: Getty Images
R.B. 17.04.2024. 08:47

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su u ponedjeljak uhapsili crnogorskog državljanina M.M., zbog sumnje da je, zajedno sa više državljana Crne Gore i Hrvatske, učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, saopšteno je iz SDT-a.

U sklopu ovog predmeta procesuirani su i Radomir Vučurović i Filip Radević, i oni se nalaze u hrvatskom zatvoru. Pored crnogorskih državljana, akcijom je obuhvaćen državljanin Hrvatske J.B. i više NN lica.

Prema saopštenju SDT-a, iz materijalnih, personalnih i elektronskih dokaza prikupljenih u izviđaju, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, proizilaze osnovi sumnje da je uhapšeni, u prošloj godini, postalo član kriminalne organizacije, koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, radi sticanja nezakonite dobiti.

Članovi ove kriminalne organizacije, kako pojašnjava Radonjić, su postali i državljani Crne Gore R.V. i F.R., i državljanin Hrvatske J.B. i druga nepoznata lica, pa su, djelovanjem u okviru kriminalne organizacije, neovlašćeno i radi prodaje, iz Crne Gore u Hrvatsku, morskim putem, prenijeli najmanje oko 250 kg opojne droge marihuane, a potom i putničkim vozilima na teritoriji Hrvatske.

– Specijalno policijsko odjeljenje je, prije lišenja slobode i podnošenja krivične prijave, uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, pretresalo stanove i druge prostorije koje koristi M.M., u Herceg Novom, i pronašlo tragove krivičnog djela i predmete koji mogu biti od koristi za postupak – dodaje Radonjić.

Lišeni slobode je sproveden državnom tužiocu koji ga je saslušao kao osumnjičenog i odredio mu zadržavanje 72 časa, od časa lišenja slobode, a podnio je i predlog sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, da mu se odredi pritvor, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnosti od bjekstva, piše Dan.

Državljani Crne Gore R.V. i F.R. su u prethodnom periodu u Hrvatskoj lišeni slobode i osuđeni na zatvorske kazne, dok je protiv državljanina Hrvatske J.B., u toj zemlji istovremeno pokrenut postupak od strane USKOK-a.

Kako je saopšteno iz SDT riječ je o akciji koordinisanog i istovremenog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (USKOK) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi Uprave policije, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku