Preminuo Branislav Brano Mićunović

post-img Brano Mićunović
24kroz7 19.04.2024. 21:25

Nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović preminuo je danas, saznaje portal 24kroz7.

Branislav Brano Mićunović je rođen 1953. godine u Nikšiću, oženjen je Svetlanom, sa kojom ima sina Đorđa i ćerku Andreu. Bio je vlasnik i suvlasnik više kompanija iz oblasti kockarskog i građevinskog biznisa u Crnoj Gori.

Branislav Brano Mićunović bio je jedan od najkontraverznijih ličnosti u regionu. Za jedan dio javnosti predstavljao je “oličenje čojstva i poštenja”, a drugi su ga nazivali “bogom i batinom” svega na Balkanu.

Pojedinci su Mićunovića smatrali i “gospodarem Crne Gore”, bez čijeg odobrenja se nije mogao završiti nijedan posao u sivoj zoni.

Poznata je bila parola u Crnoj Gori „Nema kralja nema Tita, sad se ođe Brano pita!”.

Mićunović je u mladosti trenirao boks i bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade nekadašnje JNA. Sa grupom sugrađana sedamdesetih godina studirao je u Novom Sadu.

Na fakultetu se nije dugo zadržao, a put ga je odveo preko granice, gdje su glavnu riječ vodili Vlastimir Vlasto Petrović, Dragan Jokso Joksović, Slobo Grbović, Dado Cerović, Ratko Đokić…

Ime Brana Mićunovića se prvi put dovelo u vezu sa nekim krivičnim djelom kada je u Njemačkoj ubijen Stjepan Đureković 1983. godine, bivši direktor marketinga “INE”. Njegovu likvidaciju, je navodno, organizovao lično Stane Dolanc, nekadašnji major KOS-a, ministar jugoslovenske policije i predsjednik Savjeta za zaštitu ustavnog poretka.

Početak 2000. godina je proveo u Spužu, kao osumnjičeni za ubistvo Nikšićanina Radovana Kovačevića. Optužbi je oslobođen, zajedno sa svojim prijateljem Zdravkom Lopušinom.

Sredinom novembra prošle godine, Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije njemu i Miodragu Daki Davidoviću, zbog, kako je navedeno, povezanosti sa kriminalom i zlonamjernim uticajem Rusije u regionu.

Mićunović je bio i jedan od optuženih u Bariju za šverc cigareta tokom devedesetih godina, ali je postupak pred tamošnjim sudom obustavljen zbog zastare.

Istragom je bilo obuhvaćeno petnaestak osoba iz Crne Gore i Italije, a među njima i tadašnji premijer Milo Đukanović. Svi su kasnije, i zbog formalnih razloga, oslobođeni optužbi.

Rasprava (1)
B
Brzi Gonzales
19.04.2024.
eto.. bogami je lijepo zivio nema sto
Odgovori

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku