Hrvatski poslanici u Saboru zatražili: Poslanike iz Crne Gore koji su glasali za Rezoluciju o Jasenovcu proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj

post-img Miro Bulj
autor-img 24kroz7 02.07.2024. 13:00

Poslanik Mosta u hrvatskom Saboru, Miro Bulj, uputio je u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mathazen proglasili “personom non grata” u Hrvatskoj.

– Uputio sam zaključak da se Vlada Republike Hrvatske obaveže da crnogorske poslanike proglasi “personom non grata” zbog instrumentalizacije sjećanja na žrtve Jasenovca u svrhu ostvarivanja ciljeva politike “Srpskog sveta”, nastavka velikosrpske politike iz 90-ih godina – izjavio je Bulj u iznošenju stava u ime Kluba Mosta, kako prenosi Hina.

Bulj dodaje da je ta inicijativa pokrenuta predlogom predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, “četničkog vojvode i lidera prosrpske opcije”, koji je, kaže, “produžena ruka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Crnoj Gori”.

On je u ime Kluba Mosta pozvao da se crnogorski poslanici koji su glasali za navedenu rezoluciju proglase nepoželjnima u Hrvatskoj te “nastavi podržavati europski put Crne Gore”.

Pored poslanika Bulja, svoje viđenje izglasavanje Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mathazen iznijela je i Poslanica Kluba HDZ-a Danica Baričević, koja je istu ocijenila kao neprihvatljivom, nevjerovatnom i bizarnom.

– Neprihvatljivo je da država koju Hrvatska smatra dobrosusjedskom i kojoj je godinama pomagala da uđe u NATO, i koja u budućnosti možda uđe i u EU, donosi sada takvu rezoluciju. I najnaivnijima je jasno zašto su vladajući u Crnoj Gori to učinili upravo sada; kao vjerni vazali onih koji trenutno vladaju Srbijom sigurno su dobili uputstvo da po bilo koju cijenu skrenu pažnju srpske, crnogorske i svjetske javnosti s činjenice da je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 23. maja 2024. usvojena Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici – izjavila je Baričević.

Josip Jurčević (Klub Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog poslnika Josipa Jurčevića) podržao je predlog Bulja da se crnogorski poslanici proglase nepoželjnima u Hrvatskoj. Ipak, smatra da problem nije u Beogradu, Crnoj Gori ni u EU, već u hrvatskim institucijama koje su, kaže, blokirane.

– Svi događaji i vrijednosti Domovinskog rata se kriminalizuju od pravosudnog, naučnog, kulturološkog i drugog nivoa, a sve što je bio jugokomunistički režim se rehabilizuje – smatra Jurčević.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku