CGO i HRA: Pozdravljamo odluku Milatovića da vrati zakone

post-img public domain
24kroz7 10.06.2024. 17:02

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravljaju odluku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, da ne potpiše Zakon o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom savjetu i sudovima, usvojeni u okviru IBAR zakonskog paketa.

Predsjednik je zakone, usvojene prethodne nedjelje, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, vratio Skupštini radi revizije u pojedinim dijelovima.

– HRA i CGO ukazuju da brzina usvajanja ovih zakona ne može biti opravdanje da se u njih ugrađuju neustavna rješenja ili ona koja partikularni interes stavljaju iznad javnog interesa. Podsjećamo da je 40 nevladinih organizacija, među kojima i one koje se svakodnevno bave medijskim pitanjima, uputilo amandmane svim poslaničkim klubovima za vraćanje strožijiih kriterijuma za izbor rukovodstva RTCG, a posebno generalnog direktora RTCG. Isto je ranije traženo od Vlade, imajući u vidu da je verzija sa tim strožijim kriterijumima prethodno dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije, odnosno eksperata Savjeta Evrope – piše u saopštenju koje potpisuju direktorice ovih NVO Tea Gorjanc Prelević i Daliborka Uljarević.

U saopštenju se navodi da je HRA unaprijed upozorila na nedostatnosti zakona o pravosuđu, uključujući i sporni produžetak mandata uglednih pravnika članova Sudskog savjeta za dvije godine ako poslanici ne mogu da se dogovore o izboru novih članova – jer ta mogućnost nije predviđena za pravnike u Tužilačkom savjetu, podstiče političku neodgovornost i trgovinu važnim javnim funkcijama koje moraju služiti isključivo opštem interesu, a ne bilo kojoj političkoj partiji.

– Ovo rješenje je i sporne ustavnosti jer Ustav jasno kaže da mandat članova Sudskog savjeta, koji ima predsjednika i devet članova, traje četiri godine (član 127). Predsjednik Milatović je ovim potezom dao priliku za doradu koju bi svi poslanici i poslanice trebalo shvate ozbiljno, jer su nam od suštinske važnosti kvalitetna rješenja sa kojima ćemo ostati da živimo. Dodatno imajući u vidu da je pozitivan IBAR Crna Gora praktično dobila, ovo neće ugroziti taj cilj, a značajno može unaprijediti, makar u ovim malim ali važnim dijelovima, ova dva zakonska teksta – naglašavaju u saopštenju ove dvije NVO.

CGO i HRA pozvale su poslanike i poslanice da stave u fokus državni interes jer, kako navode, upravo su nas partijski i partikularni interesi doveli u situaciju da smo 12 godina nakon pregovora još uvijek suštinski daleko od EU.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku