Crna Gora i namjerni abortusi

post-img 24kroz7
D.V. 12.04.2024. 22:20

U Crnoj Gori je u periodu od 2017. do 2022. godine izvršeno 2.859 namjernih abortusa, dok se smanjuje broj novorođene djece u istom periodu, pokazuju podaci koji je Institut za javno zdravlje dostavio Gradskom portalu. U izvještaju Instituta se ističe da je u tom periodu obavljeno ukupno 2.141 nenamjernih abortusa. Prema podacija IJZ u tom periodu u Crnoj Gori je bilo ukupno pet hiljada abortusa.

Kako ističu najveći broj namjernih prekida trudnoće zabilježen je tokom 2017. i 2022.godine, 637 odnosno 604 postupaka, dok su 2018. registrovali 509, 2019 314, 2020. 359 i 2021. godine 356 namjernih prekida trudnoća. Iz Institita navode i da je smanjen broj živorođene djece sa 7.432. u 2017.godini, na 7.021 beba u 2022.godini.

foto: gradski.me
foto: gradski.me

” U skladu sa evidencijama u oblasti zdravstva koje se vode u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, dostavljamo raspoložive podatke o prekidima trudnoće, na osnovu prijava koje su bolničke zdravstvene ustanove dostavile u periodu od 2017-2022. godine “, navode iz IJZ.

Smatraju da je uvođenje dodatnih edukacija veoma značajno za smanjenje učestalosti, kao i posljedica abortusa na fizičko i psihičko zdravlje mlade osobe.

” U tom periodu stvaraju se stavovi, podiže nivo svijesti i odgovornosti prema zdravlju, a izloženost i sklonost rizicima nemjerljivo je veća nego u bilo kojem drugom razdoblju života. Obezbjeđivanje dodatnih edukacija, od strane stručnih osoba pokazano je da ima pozitivne efekte na unapređenje reproduktivnog zdravlja mladih”, navode iz OJZ.

Dodaju da je značajno da se u kontekstu edukacije o reproduktivnom zdravlju mladih uključuju i vršnjački edukatori, jer pozitivno podstiču razmjenu znanja o zdravstvenim informacijama, vrijednostima i ponašanjima.

“Predmet Zdravi stilovi života obezbjeđuje pouzdane informacije o reproduktivnom zdravlju i zdravstvenim uslugama. Osposobljava učenike da donose odgovorne odluke o svom zdravlju. Ovaj predmet je izborni pa nisu sva djeca njime obuhvaćena i informisana. S tim u vezi, preporuka je da ovaj predmet bude dio redovne nastave u obrazovnim ustanovama “, zaključuju u IJZ.

Izvor: gradski.me

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku