Danas je Međunarodni dan porodice: Potreban multidisciplinarni pristup očuvanju društvenih vrijednosti

post-img 15. maj Međunarodni dan porodice – Foto: iStock
24kroz7 15.05.2024. 17:36

Danas, 15. maja, obilježava se Međunarodni dan porodice, podsjećamo se ključne uloge porodice kao osnovne ćelije društva. Ovaj dan nije samo formalna oznaka u kalendaru; on je podsjetnik na imperativ unaprjeđenja statusa porodice u društvu. Ustanovljen 1993. godine od strane Ujedinjenih nacija, ovaj dan ima za cilj staviti pitanja koja se tiču porodice u fokus društvenih rasprava i odluka.

Polazeći od sociološke definicije da je porodica osnovna ćelija društva, postaje jasno da je njen status ključan za dobrobit svakog pojedinca i stabilnost društva u cjelini. Međutim, statistički podaci upućuju na zabrinjavajuću sliku: pomjeranje i urušavanje sistema vrijednosti, nedovoljno visok materijalni položaj mnogih porodica te pad stope nataliteta samo su neki od izazova s kojima se porodica suočava.

Da bi se sačuvao integritet porodične institucije i njenih vitalnih funkcija, potrebno je preduzeti konkretne korake. Multidisciplinarni pristup, temeljno planiranje i duboka predanost očuvanju porodičnih vrijednosti postaju imperativi današnjice. Svjetski dan porodice stoga nije samo prilika za refleksiju, već i poziv na akciju za očuvanje temelja društva.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku