Google omogućio Developer Preview (DP) za Android 15

post-img Developer Preview (DP) Android 15
R.B. 25.02.2024. 16:21

Google sugeriše da će se Android 15 postepeno uvoditi, pa će tako još jedna DP verzija stići u martu, nakon čega slijede dva Beta izdanja u aprilu i maju

Google je zvanično objavio prvi Developer Preview (DP) za Android 15, označavajući tako početne korake ka sledećoj generaciji njegovog operativnog sistema za mobilne uređaje. Za programere i entuzijaste željne da zavire u budućnost Androida, ovo izdanje predstavlja početak uzbudljivog putovanja, ali i dalje je neizvjesno kada će stići konačna verzija.

Google sugeriše da će se Android 15 postepeno uvoditi, pa će tako još jedna DP verzija stići u martu, nakon čega slijede dva Beta izdanja u aprilu i maju. Zanimljivo je da ključna prekretnica pod nazivom “Stabilna platforma” stiže u junu, i donijeće vjerovatno finalizaciju API-ja i ponašanja aplikacija, nudeći programerima stabilan cilj za optimizaciju.

Iako se Google uzdržava od otkrivanja tačnog datuma objavljivanja konačne verzije, rekli su da će to biti “nekoliko mjeseci nakon juna”, što sugeriše da bi ipak trebalo da se desi negdje u drugoj polovini ove godine.

Kao što bi se moglo očekivati sa ranom DP verzijom, nema nekih velikih funkcija koje bi značile običnim korisnicima – fokus je za sada na onome što je bitno programerima, a možda bismo mogli samo da pomenemo uvođenje delimičnog deljenja ekrana.

U pitanju je funkcija koja omogućava korisnicima da dijele ili snimaju određene prozore aplikacije umjesto cijelog ekrana, nudeći detaljniji pristup koji vodi računa o privatnosti.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku