Hoće li se nastaviti urbanistički haos oko Ljubovića?

post-img DUP Zabjelo-Ljubović
R.B. 03.04.2024. 10:48

Ustavni sud vratio je u pravni promet DUP Zabjelo-Ljubović nakon skoro četiri godine od njegovog stavljanja van snage.

Nakon ove odluke Ustavnog suda postavlja se pitanje da li ista sudbina čeka i UP Stara varoš-dio zone A i DUP Gorica C, ukoliko nego od građana sa ovih područja odluči da prava potraži pred sudom. DUP Zabjelo-Ljubović suspendovala je Skupština Grada u starom sazivu, a ova dva planska dokumenta van snage stavila je nova skupštinska većina, na predlog pokreta URA.

Kako je donošenje planske dokumentacije posao države, Skupština Glavnog grada nije ovlašćeni organ za njeno stavljanje van snage, stav je ombudsmana sa kojim se očigledni poklapa i stav Ustavnog suda.

Zbog suspenzije DUP-a Zabjelo – Ljubović podnijete su tužbe sa značajnim odštetnim zahtjevima jer imovina nije mogla da se valorizuje, odnosno da se na parcelama gradi. Na potezu je, valjda opet Skupština da bi se preduprijedile štetne posljedice i poštivala najvažnija sudska instanca u državi.

Sva pitanja koja se tiču reakcija stanovnika naselja na koje se odnosila ova odluka, prije svega treba postaviti onima koji su ovo inicirali u Skupštini, a znali da Skupština Glavnog grada nema ingerencije nad tim pitanjem, pa je sad samim tim i sva odgovornost na njima, kaže  potpredsjednik gradskog parlamenta.

Oglasio se bivši gradonačelnik Ivan Vuković navodeći da je ”nakon odluke Ustavnog suda kojom je – uz podršku dijela vladajuće većine u Podgorici – „oživljen“ DUP Zabjelo-Ljubović, otvoren put za izgradnju više desetina stambenih zgrada u naselju ispod Ljubovića”.

Prethodna gradska uprava je, u skladu sa ranijom praksom iz drugih opština, pokušala da zaštiti javni interes i spriječi potpunu dehumanizaciju prostora – naveo je Vuković.

Kako danas, tako i tada kada je pred nama na plenumu bio ovaj predlog, podržao sam ga isključivo zbog velikog broja apela koje sam dobijao od građana. I tada sam govorio da Skupština Glavnog grada nema ingerencija da donosi DUP- ove, pa prema tome kao neko ko nije njihov donosilac, nema pravno ni da ih stavlja van snage. Ipak, uradio sam ono što mi je savjest nalagala, a to je da ispoštujem mnogobrojne građane koji su to od mene očekivali, jer su me kao i sve ostali oni birali. Ponavljam, ovo pitanje treba postaviti onima koji su ovo inicirali – naveo je Vuković.

Šefica kluba odbornika URA Milena Vuković Sekulović smatra da Skupština Glavnog grada ne treba da povuče odluke o stavljanju van snage ova dva plana jer je, kako je navela, to bio jedini način da zaštite prostor brda Gorice i Stare Varoši.

Skupština Glavnog grada u prošlom sazivu stavila je van snage DUP Zabjelo-Ljubović jer su građani željeli više zelenih površina. Mi smo tada, kao opozicija, to snažno to podržali. Ono što danas imamo kao posledicu je da je Ustavni sud ukinuo tu odluku. Slična situacija je i sa stavljanjem van snage DUP-a Gorica C i UP-a Stara Varoš-dio zone A. Mislim da je građanima tih djelova grada jasno zašto smo to uradili. Imamo devastiran prostor brda Gorice i Stare varoši i ukoliko želimo da zaštitimo te djelove grada bili smo prosto primorani da donesemo ovakvu odluku – rekla je Vuković Sekulović.

Ona je navela da je u procesu izrade novi DUP za prostor Gorice C.

Ono što je bilo predviđeno DUP-om Zabjelo, i DUP-om Gorica C i UP-om Stara Varoš-dio zone A jeste izgradnja velikog broja zgrada zbog kojih bi se devastirao taj postor. Ukoliko dozvolimo da prostor jednom bude uništen mi ga više nikad ne možemo vratiti, a sa druge strane posledice koje možemo da trpimo mislim da možemo i sanirati vremenom – kaže Sekulović Vuković.

Izvor:Dan

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku