Izazovi demografske krize: Balkan ostaje bez stanovništva

post-img Foto; Shutterstock
Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung 05.05.2024. 14:31

Njemački magazin Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ističe ključnu ulogu useljavanja za prevazilaženje demografske krize u balkanskim zemljama. Kako se suočavaju s izazovima iseljavanja, padom nataliteta i nedostatkom vojne radne snage, ovi regioni se oslanjaju na doseljavanje iz Azije, navodi FAZ.

Na nedavnoj konferenciji o opasnostima od izbijanja sukoba na Balkanu, jedan od učesnika je ironično primijetio nedostatak vojnika u zemljama regiona. Autor teksta ne misli da opasnost od rata ne postoji tvrdeći da i dobro naoružane specijalne jedinice mogu učiniti puno zla, ali da te zemlje ipak muku muče s nedostatkom vojnika. To se naročito ističe u Srbiji, gdje je vojna tehnologija prisutna, ali nedostaju obučeni vojnici za njeno korišćenje.

– Srbija se, na primjer, već nekoliko godina jako naoružava, raketama, dronovima i protivvazdušnim sistemima iz Kine i Rusije, koji bi uskoro trebalo da budu dopunjeni francuskim borbenim avionima Rafale i to je jedan dio slike. Drugi je da Srbiji, kao i drugim zemljama tog regiona nedostaje vojnika koji znaju upravljati tom skupom tehnikom. Tako srpska vojska ima, istina, više od 300 tenkova, ali za najviše jednu trećinu ima osposobljene posade – tvrdi FAZ.

Nedostatak vojne radne snage djelimično je rezultat migracija oficira u privatni sektor i smanjenja broja mladih koji se odlučuju za vojni poziv. Osim toga, iseljavanje dodatno otežava situaciju, s obzirom na nedovoljnu atraktivnost balkanskih zemalja za zadržavanje mladih ili privlačenje migranata.

FAZ upoređuje situaciju u Srbiji sa Rumunijom i Bugarskom, ističući da se u tim zemljama uspješno usporava ili čak okreće trend iseljavanja, ali uz podršku članstva u EU.

U šest zemalja Zapadnog Balkana, koje još nisu članice EU, nedostatak radne snage postaje sve izraženiji, s obzirom na ograničen pristup tržištu EU i nedostatak privlačnih ekonomskih prilika.

Smanjenje broja stanovnika utiče i na ponašanje zapadnih investitora, napominje FAZ, obrazlažući da za velike projekte u radno intenzivnim branšama nema dovoljno radne snage. Jedan zapadni koncern, koji u jednoj balkanskoj zemlji želi da gradi veliku fabriku, dogovorio je zato već prije početka radova da će dvije trećine zaposlenih biti uvezene s Filipina.

Političari u regionu kasno su prepoznali ozbiljnost demografske krize i sada se takmiče u privlačenju stranih radnika. Primjeri poput angažovanja vozača autobusa iz Indije ili Bangladeša za projekte na Balkanu postaju sve učestaliji.

FAZ upozorava da će useljenici iz Azije i Afrike donijeti nove izazove za balkanske društva, uključujući promjene u demografiji, kulturi i religiji, što bi moglo dovesti do konflikata.

Zaključno, FAZ ističe potrebu za prihvatanjem useljeničke realnosti kako bi se ekonomski održala balkanska regija, iako to predstavlja izazov za vlastodršce u regionu.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku