Jelena Perović zaradila preko 40.000 eura

post-img foto: Jelena Perović
Izvor: Vijestri/Tina Popović 24.04.2024. 18:16

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović, koju Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, zaradila je tokom prošle godine više od 40.000, uspjela da uštedi 7.000, a krajem godine pozajmila 2.000 eura.

To stoji u njenom godišnjem izvještaju o imovini i prihodima, koji je juče objavljen na sajtu Agencije.

Ta institucija pozivala je prethodnih mjeseci u više navrata funkcionere da godišnje izvještaje o imovini i prihodima ne dostavljaju u posljednji čas, ali je Perović to učinila dan nakon isteka zakonskog roka.

Funkcioneri su u obavezi da zaključno sa 31. martom tekuće godine Agenciji dostave imovinske kartone za prošlu godinu.

Prema podacima sa sajta Agencije, direktorka je svoju izvještaj dostavila 1. aprila.

Jelena Perović uhapšena je prošle sedmice, a tužioci je sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, čime je državni budžet oštetila za više od 60.000 eura.

Perović se brani sa slobode. “Vijestima” je iz Višeg suda krajem prošle sedmice rečeno da je odbijen predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) za određivanje pritvora, ali da su određene mjere nadzora – zabrana napuštanja stana, zabrana pristupa i sastajanja sa određenim osobama i oduzimanje putne isprave.

Perović je u godišnjem izvještaju prijavila da je njena osnovna plata iznosila od 2.120 do 2.600 eura, dok je na ime varijabila prihodovala 5.341 euro. Od članstva u radnim grupama Agencije Perović je prošle godine inkasirala 5.600 eura.

Budžetska inspekcija ranije je, pored ostalog, utvrdila da je Perović sama sebi potpisavala varijabile, što nije u skladu sa propisima, a taj nalaz je Ministarstvo finansija dostavilo Specijalnom tužilaštvu krajem marta.

Inspekcija je tada još utvrdila i da je direktorka Agencije radila i u dane praznika prošle godine – 22. i 23. maja i 13. i 14. jula, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 eura. Taj iznos, međutim, nije prijavljen kao posebni prihod u javno dostupnom izvještaju.

Perović je uspjela da uštedi 7.000 eura, a na kraju 2023. pozajmila je 2.000. U izvještaju se ne navodi od koga i u koliko rata će taj novac vratiti. Ona nikada nije dala saglasnost za uvid u bankarske račune.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku