Krivična prijava protiv Spajića, zloupotrijebio službeni položaj

post-img Milojko Spajić
Izvor: Vijesti 07.05.2024. 10:19

Bivši generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost, Artan Kurti, podnio je krivičnu prijavu protiv premijera Milojka Spajića, tvrdeći da je premijer zloupotrijebio službeni položaj prilikom njegovog drugog razrješenja s dužnosti. Ova prijava, koju je Kurti podnio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), dolazi nakon što je Vlada, uprkos odluci Upravnog suda, ponovo razriješila Kurtija dužnosti, a Ministarstvo pravde pokušalo je ponovo da ga upiše u registar kaznene evidencije, prenose Vijesti.

Razmatrajući sve što se dešavalo od prvog razrješenja Kurtija 9. novembra 2023. godine, pa sve do posljednjeg događaja, Kurti tvrdi da su postojali jasni znaci da je Spajić namjerno postupio nezakonito. On navodi da je odluka o njegovom razrješenju donijeta mimo procedura, te da ministri nisu glasali o tom pitanju, niti je o tome raspravljala Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

U prijavi SDT-u, Kurti ističe da je odluka o njegovom razrješenju donijeta pod obrazloženjem da je prestao mandat Vladi koja ga je imenovala, iako njegov mandat nije bio uslovljen mandatom Vlade. Kurti dalje navodi da su promjene u zakonodavstvu vršene retroaktivno kako bi se olakšalo imenovanje njegovog nasljednika, Predraga Burića, iako su uslovi za tu funkciju promijenjeni tek nakon njegovog prvog imenovanja.

Osim toga, Kurti tvrdi da Komisija za kadrovska i administrativna pitanja nikada nije zasjedala povodom njegovog razrješenja, što je bitan element u cijelom procesu imenovanja i razrješenja.

U odgovoru na ove optužbe, iz Vlade tvrde da je Komisija za kadrovska i administrativna pitanja razmotrila Spajićev predlog o razrješenju Kurtija, navodeći da su poštovali zakonske procedure prilikom ponovnog razmatranja Kurtijevog statusa.

Situacija je dodatno zakomplikovana nakon što je Ministarstvo pravde pokušalo ponovo upisati Kurtija u registar kaznene evidencije, što bi moglo obesmisliti odluku Upravnog suda i onemogućiti Kurtija da se vrati na poziciju generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Artan Kurti, koji je imenovan na tu funkciju u ljeto 2022. godine, istakao je niz nepravilnosti u postupanju premijera i Vlade, te je zatražio od SDT-a da istraži sve navode iznesene u njegovoj krivičnoj prijavi. Ova situacija dodatno produbljuje političku krizu u Crnoj Gori i izaziva sumnje u pravilnost postupaka vlasti.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku