Lakušić: Regionalni vodovod bilježi pozitivan finansijski trend

post-img foto: Zoran Lakušić/Regionalni vodovod
24kroz7 02.05.2024. 13:15

Na posljednjoj sjednici Odbora direktora Regionalnog vodovoda, održanoj u aprilu, ključna tema razmatranja bila je Godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu, saopšteno je iz d.o.o. „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Budva.

Izvještaj je pokazao niz pozitivnih trendova koji ukazuju na stabilnost i napredak u poslovanju ove kompanije.

– U protekloj godini, Regionalni vodovod ostvario je impresivne ukupne prihode od 8.058 miliona eura, što predstavlja rast od 4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada su prihodi iznosili 7,7 miliona eura. Trend prihoda pokazuje konstantan rast u poslednjim godinama, prošlogodišnji prihod je povećan za čak 35 odsto u odnosu na 2020. godinu, kada smo imali i negativan neto rezultat – kazao je Zoran Lakušić, direktor Regionalnog vodovoda.

Iz Regionalnog vodovoda navode da neto rezultat kompanije za 2023. godinu iznosi 1,03 miliona eura, što predstavlja povećanje od 31% u odnosu na prethodnu godinu. Iako su rashodi porasli za jedan odsto u odnosu na 2022. godinu, ovi podaci pokazuju temeljnu stabilnost i održivost u poslovanju Regionalnog vodovoda.

– Regionalni vodovod ostvario je značajne prihode od isporučene vode na Crnogorskom primorju i po osnovu plaćanja posebne naknade, što ukupno iznosi preko osam miliona eura, od čega su prihodi od isporučene vode na Crnogorskom primorju iznosili 3.178.151,57 eura, dok su prihodi po osnovu plaćanja posebne naknade iznosili 4.612.166,33 eura. Ovo ukazuje na efikasno poslovanje kompanije i sposobnost da generiše prihode na održiv način – navodi Lakušić.

Iz Regionalnog vodovoda navode da uprkos očiglednim uspjesima, postoji zabrinutost zbog pokazatelja zaduženosti, ali Odbor direktora već razmatra odgovarajuće mjere kako bi se smanjio rizik i osigurala finansijska stabilnost kompanije.

– Analiza poslovanja otkriva da je Regionalni vodovod postigao značajne prihode od plaćanja posebne naknade, što je rezultiralo pozitivnom neto dobiti od preko milion eura. Postignuti rezultati u prethodnoj godini jasno ukazuju na uspješno poslovanje kompanije Regionalni vodovod. Povećanje prihoda, poboljšanje neto rezultata i stabilnost rashoda predstavljaju jasne pokazatelje efikasnog upravljanja kompanijom i fokusiranost na postizanje poslovnih ciljeva – kazali su iz Regionalnog vodovoda.

– Planovi za 2024. godinu uključuju realizaciju niza aktivnosti koje će omogućiti isporuku nedostajućih količina vode opštinama na Crnogorskom primorju, posebno tokom ljetnje turističke sezone. Investicije u izgradnju cjevovoda i filterskog postrojenja za prečišćavanje vode pokazuju angažovanost Regionalnog vodovoda u proširenju kapaciteta i unapređenju kvaliteta usluge isporuke vode – kazao je Lakušić.

Odbor direktora ističe svoju predanost odgovornom poslovanju i ispunjavanju obaveza prema korisnicima kao ključne aktivnosti u narednom periodu.

– U vremenu stalnih promjena i izazova, ključno je imati jasnu dugoročnu viziju koja će voditi poslovanje Regionalnog vodovoda ka uspjehu i održivosti. Ova vizija treba da obuhvata planove za unapređenje infrastrukture, tehnologije i procesa rada, kao i zaštite i očuvanja prirodnih resursa – zaključuje Lakušić.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku