Milatović sa američkim Kongresmenima

post-img Foto: Kabinet predsjednika CG
24kroz7 17.05.2024. 16:36

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji boravi u radnoj posjeti Vašingtonu sastao se sa više istaknutih članova Kongresa SAD, Šeli Pingri, Bilom Kitingom, Dagom Lambornom i Robertom Adelhortom s ciljem jačanja bilateralnih odnosa između dvije zemlje, piše u saopštenju Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore.

Tokom odvojenih susreta, predsjednik Milatović je naglasio značaj produbljivanja veza između Crne Gore i američkog Kongresa, te istakao kako je potrebno preduzeti konkretne korake u tom pravcu. Razgovarano je i o unaprjeđenju političke saradnje, povećanju američkih investicija u Crnu Goru, kao i jačanju ekonomskih veza. Jedna od ključnih tema razgovora bila je osnaživanje crnogorskog kokusa, grupe kongresmena koja se bavi odnosima između Crne Gore i SAD.

Predsjednik države je istakao i da bi aktivnija i brojnija grupa u Kongresu značajno doprinijela jačanju političkih i ekonomskih veza, i većoj vidljivosti Crne Gore u SAD, što bi otvorilo prostor za promovisanje crnogorskih ekonomskih potencijala i otvaranje novih prilika za saradnju. Kongresmeni su izrazili spremnost za nastavak saradnje i podršku inicijativama koje će dodatno ojačati bilateralne odnose između Crne Gore i SAD-a.

Dogovoreno je da će obje strane raditi na jačanju institucionalne podrške kroz konkretne korake koji će biti preduzeti u narednom periodu. Predsjednik Milatović je izrazio zahvalnost američkim partnerima na dosadašnjoj podršci i naglasio važnost nastavka dijaloga i saradnje na svim nivoima. Ocijenio je da bi izglasavanje Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, koji je već iniciran u Senatu, bio jasan pokazatelj opredijeljenosti SAD-a da dodatno učvrsti ekonomske veze sa zemljama regiona i pruži podršku našem demokratskom razvoju.

U razgovorima je konstatovan značaj regiona Zapadnog Balkana za bezbjednost i sigurnost Evrope, a sagovornici su se saglasili da je potrebno dodatno jačati otpornost Crne Gore i država regiona, kroz borbu protiv dezinformacija, jačanje institucija, medijskog sektora, ali i afirmisanje koncepta građanskog drustva. Takođe, predsjednik države je poručio da Crna Gora ostaje posvećena jačanju prijateljskih i partnerskih odnosa sa SAD-om i izrazio očekivanje da će se kroz zajednički rad stvoriti još povoljniji uslovi za ekonomski razvoj i prosperitet naših zemalja.

Ovaj niz sastanaka predstavlja značajan korak naprijed u jačanju međusobnih odnosa i otvaranju novih perspektiva za blisku saradnju sa američkim Kongresom.  zaključuje se u saopštenju.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku