Milović optužuje za kriminal, SDT još nije saslušalo Šukovića

post-img Foto: Mara Babović/Pobjeda
Pobjeda 01.05.2024. 12:24

Ministar pravde Andrej Milović dao je izjavu Specijalnom državnom tužilaštvu u predmetu koji je formiran protiv šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića na okolnosti informacije koju je dostavio toj instituciji, u kojoj se navodi da je ovaj visoki policijski funkcioner imao bliske kontakte sa članovima kriminalne organizacije koja se bavila distribucijom narkotika, te da je izvršio krivično djelo pranje novca, odnosno da je ostvarivanjem kontakata sa članovima kriminalne organizacije za sebe, bliske i povezane osobe stekao veliku imovinsku korist – saznaje Pobjeda.

Prema informacijama našeg lista, taj predmet vodi tužilac Vukas Radonjić, ali on još nije saslušao Šukovića povodom teških optužbi. Da je predmet protiv Šukovića formiran i da je izviđaj u toku, potvrđeno je Pobjedi iz Specijalnog državnog tužilaštva.

– Ministar pravde je 9. februara Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio informaciju o postojanju osnova sumnje da je načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja izvršio više krivičnih djela, koja je smatrana krivičnom prijavom i po kojoj je formiran krivični predmet. U toku je izviđaj – navodi se u odgovorima SDT dostavljenim Pobjedi.

Pojašnjavaju da će odluka u ovom slučaju biti donijeta nakon prikupljenih potrebnih obavještenja, podataka i dokaza.

AFERE

Aktuelni šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković u žiži je javnosti od početka ove godine kada ga je na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu, u februaru, teško optužio upravo ministar pravde Milović.

Nekoliko sedmica prije sjednice Odbora, odbrana optuženog Mila Božovića, do skoro predsjednika Opštine Budva, koji se tereti za teška krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, predala je tokom kontrole optužnice takozvanu „plavu svesku“ sa uputstvima koje je Božoviću, dok je kao poslanik u Skupštini Crne Gore bio član Odbora za bezbjednost i odbranu, kako tvrde, pisao, u svojstvu njegovog savjetnika, baš Šuković.

U svesci je Šuković pisao Božoviću pitanja za ljude iz vrha bezbjednosnog sektora. Božović je uhapšen 13. aprila prošle godine, zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. „Plavu svesku“ predao je kao prilog za svoju odbranu, odnosno kao dokaz njegove „dobre namjere“ i potrebe da zna, kako je izjavio, ko je ko u bezbjednosnom sektoru Crne Gore za šta je angažovao, kako je kazao, svog dugogodišnjeg prijatelja Šukovića.

TRANSAKCIJE

Nedugo zatim na ovom skupštinskom odboru, 9. februara, ministar pravde iznio je kompromitujuće informacije za Šukovića – prvog saradnika specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Optužio ga je da je lažno prijavio imovinu u Budvi, sakrio pozamašne transakcije u kešu, te da je tajio veze sa kontroverznim biznismenom iz kompanije „Grupa 219“. Šuković je, odgovarajući na pitanja tokom saslušanja pred Odborom, rekao da se radi o izmišljotinama ministra pravde, te da je stan kupljen novcem od nasljedstva supruge. Tvrdio je i da je sve uredno prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Ispostavilo se, međutim, uvidom u podatke sa sajta ASK-a, da se u slučaju imovine Šukovića radi o brojnim nelogičnostima. Šuković je prijavio kuću, zemljišta i garaže koje je stekao nasljedstvom. Međutim, stan od 58 metara kvadratnih i garaža od 13 metara kvadratnih koji se vode na ime njegove supruge stečeni su, kako su naveli, razmjenom, bez podataka o kakvim transakcijama se radi.

Kako je Pobjeda pisala, supruga prvog čovjeka SPO stan nije dobila razmjenom, već kupovinom od kompanije „Grupa 219“ za 60.000 eura u kešu. Ova transakcija realizovana je 2020. godine. Dvije godine kasnije Šukovićeva supruga ponovo posluje sa firmom „Grupa 219“ tri dana pred Novu 2023. Šukovićeva supruga je stan od 58 metara kvadratnih prodala za 140.000 eura u kešu, a sat kasnije od iste kompanije kupila stan od 98 metara kvadratnih za 135.000 eura.

Ministar pravde u informaciji je naveo da smatra da je riječ o dilu Šukovića sa Đorđem Mrdakom koji je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik kompanije „Grupa 219“, jer je to preduzeće dva puta Šukovićima prodalo stanove ispod tržišne vrijednosti, te da, pošto su transakcije obavljane gotovinom, to ukazuje na osnov sumnje da se radi o krivičnom djelu pranje novca. Ime Đorđa Mrdaka poznato je javnosti od 2009. godine kada je uhapšen zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije u Budvi.

KUMOVSKI DILOVI

Milović je, pozivajući se na operativne podatke, naveo i osnov sumnje da je novac kojim je kupljen stan od 58 metara kvadratnih dobijen od Šukovićevog kuma Radovana Perovića, koji je uhapšen prošle godine zajedno sa Milom Božovićem.

Inače, Perović je u kumovskim vezama i sa Božovićem.

O prvom čovjeku SPO govorila je i direktorica ASK-a Jelena Perović u ekskluzivnom intervjuu TV E u ponedjeljak veče. Upravo kao moguću pozadinu njenog hapšenja Perović je, između ostalog, navela činjenicu da je Agencija u posljednje vrijeme počela da ispituje imovinu mnogih službenika Uprave policije među kojima je i Predrag Šuković. Ona je naglasila da su utvrdili da njegovi prihodi ne odgovaraju njegovoj imovini i osvrnula se na činjenicu da SDT nije tražilo podatke o imovini Šukovića. Prema njenim riječima, i informacija koju je iznio ministar Milović na skupštinskom odboru o šefu Specijalnog policijskog odjeljenja naišla je na drugačiji i ciljan tretman od određenih medija i političara, tako da je nakon toga u dijelu javnosti zanemarena.

Šuković je na čelo SPO imenovan kao čovjek od povjerenja bivšeg premijera Dritana Abazovića, njegove Ure i struktura koje su im bliske, a danas ima najčvršću političku podršku od Demokrata, koje su bile koalicioni partner Ure na posljednjim izborima i koji su u novoj izvršnoj vlasti čuvari Urinih kadrova u sektoru bezbjednosti, a pošto aktuelni premijer Milojko Spajić nije želio Abazovića i njegovu Uru u svojoj Vladi.

Saslušanje Šukovića pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu bilo je zakazano, upravo zbog sumnji da je on prošle godine, za interese Abazovića i njegove vlade, pokušao da kompromituje tada mandatara Spajića, povezujući ga sa uhapšenim južnokorejskim državljaninom Huingom Do Kvonom, magom kriptovaluta. Abazović i njegovi tvrdili su da je Do Kvon, pored ostalog, finansirao izbornu kampanju Spajićeve ,,Evrope sad“.

Predrag Šuković bio je meta do danas neidentifikovanog napadača, koji je pucao u njega 2016. godine, u centru Podgorice. Napadač je pucao Šukoviću u noge, kada su ga pogodila tri metka.

Šuković je godinama javno optuživao tadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića i nekadašnjeg premijera i visokog državnog funkcionera Duška Markovića da su učesnici kriminalnih aktivnosti vezanih za mojkovačku fabriku cigareta „Tara“. Godinu prije ranjavanja Šuković je pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora uslovno, jer je dokazano da je na portalu Vijesti, pod pseudonimom „Boss“, upućivao prijetnje tadašnjem predsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku