Milović sa advokatima Duška Kneževića: Bezbjednost je apsolutni prioritet

post-img Foto: Ministarstvo pravde
24kroz7 08.05.2024. 19:13

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), Darko Vukčević, održali su danas sastanak sa britanskim advokatima Duška Kneževića, Tobijem Kadmanom i Edvardom Ficdžeraldom, na kojem se razgovaralo o uslovima u pritvoru i bezbednosti gospodina Kneževića, kao i mogućnosti da ga njegovi britanski advokati zastupaju i u slučajevima koji se vode pred crnogorskim sudovima, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Crne Gore.

Tokom sastanka detaljno su razmatrani uslovi u kojima se gospodin Knežević nalazi, sa posebnim osvrtom na njegovu ličnu sigurnost.
Crnogorska strana informisala je advokate da je Knežević, dok god se nalazi u UIKS-u, u potpunosti bezbjedan, te da je smješten u urednoj ćeliji površine osam kvadratnih metara, koja posjeduje krevet, čistu posteljinu, odvojen toalet, sto i stolice, što se smatra CPT standardom za jednokrevetne ćelije.

– Dok se nalazi u UIKS-u, Ministarstvo pravde garantuje bezbjednost gospodina Kneževića. U prilog tome najbolje govori činjenica da se svako napuštanje pritvoreničke ćelije gospodina Duška Kneževića odvija u prisustvu šefa smjene i tima za obezbjeđenje, uz pune mjere bezbjednosti koje podrazumijevaju da u tom trenutku na hodnicima institucije, na koridoru kojim on prolazi, nema nikog osim njega i pomenutog tima – naglasio je ministar Milović, i dodao da zahtjev Kneževića da bude prebačen u kolektivni smještaj nije odobren upravo iz razloga njegove sigurnosti.

Direktor UIKS-a, Darko Vukčević, informisao je advokatski tim da Knežević ima pravo da podnese zahtjev za odobrenje određenih tehničkih uređaja koji su dozvoljeni pravilnikom, a koji omogućavaju udobniji boravak u pritvorskoj jedinici. Takođe, govoreći o uslovima u Kojima se Knežević nalazi, Vukčević je pojasnio da je hrana u UIKS-u provjerena i dobrog kvaliteta, da osim toga pritvorenici imaju pravo na kantinu, ali da je Knežević odlučio da mu se hrana dostavlja putem lica koje je on ovlastio.

– Što se tiče higijene ćelije, za nju su zaduženi pritvorenici, a insititucija ima praksu da svakom pritvoreniku, pa i gospodinu Kneževiću, obezbijedi sva potrebna spredstva za održavanje čistoće, ukoliko to nisu u prilici da priušte –  kazao je Vukčević.

Ministar Milović i direktor Vukčević su istakli da je Crna Gora posvećena poštovanju prava svih zatvorenika, te da je garantovanje njihove bezbjednosti prioritet.

Advokati Kadman i Ficdžerald su izrazili zahvalnost na saradnji i informacijama koje su dobili od Ministarstva i izrazili nadu da će dijalog dvije strane biti konstantan, te da će doprinijeti bezbjednosti i dobrobiti njihovog klijenta, što su ministar pravde i director UIKS-a i potvrdili, naglašavajući predanost transparentnosti i konstruktivnom dijalogu sa međunarodnim pravnim stručnjacima kako bi se održali visoki standardi zaštite prava zatvorenika, zaključuje se u saopštenju .

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku