Rakčević: Velika vijest za Podgoricu, dobili smo idejna rješenja za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture na prostoru Kasarne Morača

1/11 Foto; Idejna rješenja za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture na prostoru Kasarne Morača
2/11 Idejno rješenje za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture
3/11
4/11
5/11
6/11
7/11
8/11
9/11
10/11
11/11
D.V. 24.04.2024. 17:43

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević na svom Fejsbuk profilu objavio je da je Podgorica dobila idejno rješenje za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture čija se izgradnja planira na prostoru Kasarne Morača.

Rakčević je naveo da je to veliki uspjeh nove gradske uprave nakon što su se tokom 2017. i 2018. godine izborili da se na prostoru Kasarne Morača ne gradi “City kvart 3”.

– Nakon što smo se tokom 2017. i 2018. godine izborili protiv tadašnjih nauma bivših gradskih uprava da na prostoru Kasarne Morača grade “City kvart 3”, u saradnji sa bivšim Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) u novembru prošle godine raspisan je nikada veći konkurs za izradu idejnih rješenja za tri javna objekta, koja se planiraju na tom prostoru – kazao je Rakčević.

On je istakao da je taj konkurs, nakon skoro pola godine, danas konačno završen, a da je međunarodni žiri izabrao prvorangirana idejna rješenja novih Muzeja savremenih umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, sa pratećim sadržajima (šetalištem uz Moraču, amfiteatrima, konferencijskim i kulturnim centrom, galerijama, food cornerom i drugim.

– Italijanski biro ‘A-fact’ (u sastavu: Andrea Rossi, Giovanni Sanna, Pierluigi Turco) odnio je ubjedljivu pobjedu žirija, a njihov projekat u najvećoj mjeri čuva postojeća stabla (za koja smo u susret konkursu radili detaljnu taksaciju) i predviđa preko 66 odsto zelenih površina na postojećem prostoru Kasarne Morača. Umjesto da dobijemo 150 hiljada kvadrata stanogradnje kako su željeli bivši gradski oci, a od čega bi novac uzeli privilegovani investirori, dobićemo veliki muzej – park prepun javnih sadržaja, na preko 12 hektara prelijepog prostora uz rijeku Moraču – saopštio je zamjenik gradonačelnice Podgorice.

Rakčević se zahvalio svima koji su im, kada je malo ko, vjerovali i koji su im na vrhuncu moći bivšeg režima, pomogli da sačuvaju Kasarnu Morača i omoguće današnji razvoj događaja.

– Hvala i bivšoj ministarki Ani Novaković Đurović, bivšem GDA Vladanu Stevoviću i ukupnom timu MEPPU što su pripremili i sproveli nikada ozbiljniji konkurs, koji danas formalno završava novoformirano ministarstvo. Nadam se da će aktuelna Vlada nastaviti započeto i u što kraćem roku započeti izradu Glavnih projekata (GP), kako bismo već sljedeće godine mogli raspisati tender za izvođenje radova. Najveći dio posla je već završen, a Podgorica je na korak od novog gradskog dragulja – koji ostavljamo generacijama koje dolaze. Za našu Podgoricu – Grad kulture – zaključio je Rakčević.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku