Valentina Pavličić podnijela Upravnom sudu tužbu protiv Vlade

post-img Valentina Pavličić
A.R. 21.02.2024. 13:54

Bivša zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić podnijela je juče Upravnom sudu tužbu protiv Vlade.

Pavličić je tužbu, u koju “Vijesti” imaju uvid, podnijela radi poništavanja Vladinog rješenja o prestanku njenog madata zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom, “zbog bitne povrede odredbi upravnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava”.

Ona je uz tužbu podnijela zahtjev za odlaganje izvršenja rješenja koje je donijela Vlada na sjednici 2. februara ove godine. Vlada je tada, na predlog ministra pravde Andreja Milovića razriješila Pavličić, a za novu zastupnicu pred Evropskim sudom imenovala sutkinju Osnovnog suda u Podgorici Katarinu Peković.

Prethodno je Vlada krajem decembra usvojila izmjene Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i ograničila mandat zastupnika države na najviše dva puta po četiri godine. Prelaznim i završnim odredbama Uredbe je predviđeno i da dugogodišnjoj zastupnici Valentini Pavličić, koja je na tu funkciju izabrana 23. septembra 2015. godine, mandat prestaje danom izbora novog zastupnika.

Ustavnom sudu podnijeto je više inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe, koje su spojene u jedan predmet. Ministarstvo pravde nije čekalo odluku Ustavnog suda već je raspisalo konkurs i izabrala Peković za zastupnicu, a nije poznato da li je bilo još kandidata za to mjesto.

Ustavni sud je za sjutra zakazao sjednicu na kojoj će razmatrati inicijative, mjesec nakon što je odlučio da prioritetno razmotri taj predmet.

Pavličić u tužbi navodi da je Vlada, kao osnov rješenja o razrješenju u dispozitivu navela “zbog stupanja na snagu nove Uredbe o zastupniku”, dok se u samom obrazloženju rješenja “pozvala na odredbe člana 4 stav 2 i 3 i člana 16a stav 2 Uredbe o zastupniku”.

Tim odredbama propisano je da ista osoba može biti imenovana za zastupnika, odnosno zamjenika zastupnika najviše dva puta i da mandat postojećeg zastupnika prestaje danom izbora novog.

“Rješenje je nezakonito. Tužena (Vlada) je predmetno rješenje donijela proizvoljno, uz počinjene povrede kako materijalnog prava, tako i pravila upravnog postupka, iz kojih razloga tužilac protiv tužene podnosi tužbu radi poništaja osporavanog rješenja, kao i zahtjev za odlaganje izvršenje osporenog rješenja”, navodi se u tužbi.

Pavličić je tužbu najavila odmah poslije odluke Vlade o njenom razrješenju.

Ona je “Vijestima” ranije rekla da je odluka Vlade o izboru zastupnice nastala kao proizvod neustavnog, nezakonitog i netransparentnog postupka.

“To sam spremna i pravno kadra da dokažem. Smatraću to svojim doprinosom razvoju vladavine prava i demokratskih principa koji su ultimativno zasnovani na vladavini zakona i na njima zakonito donesenih odluka. Bez prevlasti ovih principa teško ćemo se pridružiti evropskim demokratijama”, kazala je Pavličić.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku