Varhelji na trećem regionalnom samitu o Planu rasta za Zapadni Balkan u Kotoru

post-img Olivér Várhelyi
24kroz7 15.05.2024. 11:21

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje, Olivér Varhelji, boravi u Crnoj Gori u okviru posjete koja ima ključni fokus na podršci reformama i regionalnoj saradnji. Prema najnovijim informacijama iz Evropske kuće, tokom svog boravka, Varhelji će imati bilateralni sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem na kojem će  razmotriti prioritetne reforme neophodne za ispunjavanje privremenih mjerila u oblasti vladavine prava.

U saopštenju se ističe da će Varhelji takođe posjetitii ključne projekte koji su finansirani od strane EU, među kojima su transformatorska podstanica Lastva i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Tivat/Kotor.

Poseban fokus tokom posjete biće  na trećem regionalnom samitu o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji je organizuje Vlada Crne Gore. Okupljanjem lidera Zapadnog Balkana, samit u Kotoru ima za cilj dalju operacionalizaciju Plana rasta za ovu regiju., kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je na nedavnom samitu u Tirani postignut dogovor o saradnji na nekoliko ključnih tačaka, uključujući jedinstveni evropski platni prostor, zelene koridore, saradnju carina, WiFi4WBs i evropske digitalne inovacione centre.

U skladu s tim, na samitu u Kotoru biće identifikovane tri dodatne akcije zasnovane na Planu rasta Komisije: sporazumi o ocjeni usaglašenosti i prihvatanju, sigurnost snabdjevanja kritičnim lijekovima i novčanik digitalnog identiteta Evropske unije.

Regionalni samit s završava u petak zajedničkom konferencijom za novinare premijera Spajića i komesara Varheljija, gdje će se sumirati ključni zaključci i dogovori postignuti tokom posjete, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku