Novi spomenik prirode – Đalovića klisura

post-img Đalovića klisura
R.B. 30.03.2024. 17:50

Skupština opštine Bijelo Polje glasala je juče za jačanje zaštite Đalovića klisure kao spomenika prirode, što je značajan uspjeh za zaštitu prirode u Crnoj Gori, ocijenili su u NVO Eko-tim. Kako ističu, u postupku revizije utvrđeno je da Đalovića klisura zajedno sa rijekom Bistricom posjeduje odlike zbog kojih se treba ponovo proglasiti zaštićenim područjem.

Opština Bijelo Polje pokrenula je postupak revizije ovog područja, po inicijativi nevladinih organizacija Eko-tim, WWF Adria i The Nature Conservancy (TNC), nakon čega je Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore sprovela postupak revizije za ovo zaštićeno područje.

“Postupkom revizije utvrđeno je da Đalovića klisura zajedno sa rijekom Bistricom posjeduje odlike zbog kojih se treba ponovo proglasiti zaštićenim područjem, a jučerašnja odluka javne uprave označava početak rada na sprovođenju svih zakonskih mjera zaštite u spomeniku prirode. Iako je područje prvi put prepoznato za zaštitu 1968. godine zbog svojih geoloških i prirodnih vrijednosti, njime se nije upravljalo na adekvatan način. No, potvrdom statusa Đalovića klisure i rijeke Bistrice kao zaštićenog područja, Opština je obavezna da uspostavi Agenciju za upravljanje zaštićenim područjima Bijelog Polja, kako bi se osiguralo učinkovito upravljanje spomenikom prirode”, navode u saopštenju.

Dodaju da Revizija o kojoj je juče odlučivala Skupština opštine Bijelo Polje obuhvata područje od 344 hektara i uključuje klisuru i dio toka rijeke Bistrice.

“Zaštićeno područje dom je mnogim vrstama riba poput potočne pastrmke ili lipljena. Osim toga, Đalovića klisura i Bistrica su idealne za rekreativne aktivnosti poput mušičarenja ili kanjoninga, zbog čega privlače domaće i strane goste”, naglašavaju u Eko-timu.

“Opština Bijelo Polje posvećena je očuvanju naše prirodne baštine i drago nam je da smo ovaj proces revizije i utvrđivanja zakonskog statusa Đalovića klisure uspješno priveli kraju. Odluka opštinske skupštine svjedoči predanosti očuvanju prirode, ali i saradnji sa svim relevantnim institucijama kao i nevladinim sektorom. Nadamo se nastavku saradnje s organizacijama Eko-tim i The Nature Conservancy kako bismo osigurali da u Đalovića klisuri i rijeci Bistrici mogu uživati nove generacije”, istakao je Armin Sijarić, v.d. sekretara Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj opštine Bijelo Polje.

Ova odluka značajan je rezultat za regionalnu inicijativu Zajedno za rijeke koja je pokrenuta 2023. godine i aktivno radi na zaštiti 400 kilometara rijeka u pet zemalja Jugoistočne Europe. Osim rijeke Bistrice, inicijativa u Crnoj Gori uključena je u procese zaštite gornjeg toka rijeke Ćehotine, kao i zaštitu Mrtvice i Morače.

“TNC će nastaviti podržavati Opštinu, lokalne zajednice i ostale relevantne zainteresovane strane u upravljanju ovim područjem jer želimo osigurati njegovu održivost kao i sprovođenje najboljih praksi u upravljanju zaštićenim područjima. Naš dugoročni cilj je stvoriti model zaštite prirode koji će biti primjer dobre prakse ne samo u Crnoj Gori nego i u široj regiji”, naglasio je Igor Vejnović, direktor za strateške inicijative u Jugoistočnoj Europi pri organizaciji The Nature Conservancy.

“Ovim činom zaštite, obavezujemo se na odgovorno upravljanje ovim područjem, osiguravajući da njegove prirodne ljepote i biološka raznovrsnost ostanu netaknute. Uz podršku lokalne i naučne zajednice i svih relevantnih institucija i međunarodnih organizacija, radićemo na razvoju održivih programa koji će ne samo zaštititi, već i promovisati Đalovića klisuru kao značajnu prirodnu atrakciju”, rekao je Milija Čabarkapa, direktor nevladine organizacije Eko-tim.

Organizacije Eko-tim i The Nature Conservancy će nastaviti saradnju s novom Agencijom kako bi se razvio plan upravljanja spomenikom prirode, a pomoći će i u izgradnji kapaciteta i treninga kako bi se osigurala trajna zaštita Spomenika prirode “Đalovića klisura”. Ovaj rad omogućila je podrška fondacija The Wyss Foundation i Enterprise Mobility Foundation.

Izvor: RTCG

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku