Park šuma Gorica: Od požara do revitalizacije – Planovi za očuvanje

post-img Park-šuma Gorica Foto: Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice
24kroz7 23.04.2024. 17:35

Iz Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice saopštili su da je Park šuma brdo Gorica 2021. godine bila izložena katastrofalnom požaru koji je uništio čak 20 hektara njene površine i da su početkom ove godine inicirali akciju revitalizacije ovog prostora u kojoj su učestvovali zaposleni u “Zelenilu”, “Čistoći”, Službi zaštite i spašavanja, “Deponiji”, “Putevima”, “Zaštiti prostora”, kao i zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević.

– Mehanizaciju nam je jednokratno ustupilo i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. Revitalizacija vršnog platoa Gorice se odvijala od kraja januara do sredine aprila i ukupno trajala 15 radnih dana. Tokom tog perioda sakupljeno je i odnešeno oko 950 m3 opožarenih stabala i ostalog biljnog otpada. Time smo omogućili Gorici da prodiše i da krene u prirodnu obnovu što je bila i preporuka eksperata biološke i šumarske struke – navode iz ove gradske uprave.

Posljedice požara i dalje su vidljive na sjevernoj, istočnoj i zapadnoj padini brda i oko rubnih djelova šume hrasta trojanca. To će, kako kažu još, biti fokus rada ove agencije u narednom periodu.

Paralelno sa akcijom uklanjanja opožarenih stabala i ostalog biljnog otpada sa Gorice preduzete su i uspješno realizovane aktivnosti na sprečavanju širenja invazivne strane vrste bagrema čija je pojava posljedica požara, podsjećaju još iz ove agencije. ,,Ovo je prvi slučaj uklanjanja invazivne biljne vrste u zaštićenim područjima na teritorije naše zemlje. U narednom periodu će se nastaviti aktivnosti kako na revitalizaciji vršnog platoa, tako i cijelog zaštićenog terena Spomenika prirode ‘Park šuma Gorica’. Na jesen je planirana sadnja novih sadnica u saradnji sa Evropskom kućom i Savezom izviđača, a nadamo se i brojnim volonterima i stanovnicima Podgorice”.

U saopštenju Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice navodi se još da je Gorica značajno i vrijedno prirodno područje koje zahtijeva izuzetnu pažnju i svakodnevne aktivnosti.

– Mi sa samo 15 zaposlenih, ulažemo velike napore da odgovorimo svim zadacima i izazovima koji se odnose ne samo na Goricu, već i ostala tri zaštićena područja. Da bismo zacrtali planirano neophodna je saradnja i aktivna uloga svih naših sugrađana svjesnih značaja Gorice za sve nas – zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku