Iz Opštine Budva najavili podnošenje krivične prijave i tužbe zbog odluke u vezi sa Lukom Budva

post-img Foto: Opština Budva
izvor: Vijesti 21.05.2024. 18:00

Opština Budva najavila je da će u najkraćem roku predati krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i pokrenuti tužbu Upravnom sudu zbog odluke u vezi sa Lukom Budva.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva, Vlado Ivanović, kazao je da je Vlada u ponedjeljak na predlog resornog ministra Janka Odovića, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine njenih članova, donijela odluku kojom se direktor Morskog dobra, Mladen Mikijelj, ovlašćuje da potpiše sporazum o predaji državine Luke Budva sa dosadašnjim korisnikom Dukley Marina.

U nacrtu navedenog sporazuma definisano je, između ostalog, da se na ime naknade za opremu uplati na račun Dukley Marina iznos od 663,46 hiljada eura, kao i da se Morsko dobro obavezuje da preuzme zaposlene Dukley Marina, imajući u vidu da predajom Luke Budva, u skladu sa ovim sporazumom, prestaje jedina djelatnost koju obavlja Dukley Marina. Definisano je i da su ugovorne strane saglasne da se ne odriču bilo kojeg prava i potraživanja u vezi korišćenja Luke Budva pred nadležnim sudovima ili organima”, naveo je Ivanović u saopštenju.

On je ukazao da je navedena odluka donijeta suprotno članu 10 Uredbe o Vladi, koja propisuje da Vlada može, na predlog predsjednika Vlade, u hitnim i drugim naročito opravdanim slučajevima, bez održavanja sjednice, odlučiti o pojedinim pitanjima, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade.

– Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju izostao predlog predsjednika Vlade, te da je navedena odluka donijeta suprotno javnom interesu Crne Gore, to ćemo u najkraćem roku predati krivičnu prijavu SDT-u, te pokrenuti tužbu Upravnom sudu radi poništaja navedene odluke. Kako je ovim novim sporazumom predviđeno da Morsko dobro i Dukley Marina ne odustaju od pokrenutih sudskih sporova, to se opravdano postavlja pitanje šta se dešava sa Lukom Budva ako Dukley Marina uspije u sudskom sporu i dokaže da ima pravo na upravljanje lukom do 2027. godine – navodi Ivanović.

Ivanović je podsjetio da je Opština Budva već podnijela tužbu Upravnom sudu, kao i zahtjev za odlaganje izvršenja zaključaka Vlade, a sve u cilju sprjačavanja nezakonitog postupanja i pokušaja izbjegavanja predaje u posjed predmetne lokacije na štetu građanki i građana Budva.

– Takođe, u odnosu na Morsko dobro, Centru za alternativno rješavanje sporava je predat predlog za mirno rješenje spora, kojim je istaknut zahtjev da se obaveže Morsko dobro da Opštini Budva preda u posjed lokaciju Luke Budva, a sve u skladu sa Sporazumom o ustupanju Luke Budva na korišćenje Opštini Budva. Naš cilj je da se građankama i građanima Budve vrati u posjed Luka Budva i nadamo se da ćemo u tom cilju i uspjeti – zaključio je Ivanović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku