Milatović otvorio deveti Delfi ekonomski forum u Grčkoj

post-img Jakov Milatović
R.B. 10.04.2024. 15:15

Predsjednik države Jakov Milatović otvorio je danas deveti Delfi ekonomski forum u Grčkoj, a u uvodnom obraćanju govorio je o promjenama koje su se u prethodnom periodu dogodile u Crnoj Gori, saopšteno je iz službe Predsjednika Crne Gore.

U prvom dijelu izlaganja, on je istakao da iako smo ponosan narod sa dugom državnom istorijom, prvi put je u našoj zemlji vlast promijenjena na izborima tek 2020. godine, kada je Crna Gora konačno ušla u novu etapu demokratskog razvoja.

Naveo je da je od tada država imala tri vlade, dok se završetak tranzicije dogodio na predsjedničkim izborima prošle godine.

Poručio je da izbori u Crnoj Gori više nijesu pitanje života i smrti, već redovno sprovođenje volje naroda što je, kako je kazao, veliko dostignuće naše političke transformacije i demokratskog napretka.

Naglasio je da je u zemlji vidljiv i institucionalni razvoj, te da je pristupanje Evropskoj uniji najbolji garant da će program reformi opstati.

Predsjednik Milatović je poručio da je cilj da 2028. godine Crna Gora postane 28. članica EU, što bi bio dobar signal zemljama regiona da je proces proširenja živ i da se reforme isplate.

Takođe, kazao je da bi ovo bio važan korak i sa aspekta bezbjednosti evropskog kontinenta, i da naše članstvo u NATO savezu doprinosi stabilnosti regiona.

Govoreći o ekonomskim prilikama u zemlji, podsjetio je da je Crna Gora nizom strukturnih reformi u prethodnom periodu, te poboljšanjem poslovnog i investicionog ambijenta značajno unaprijedila životni standard građanki i građana naše zemlje.

Dodao je da je na ovaj način došlo je do brzog ekonomskog oporavka, ocijenivši da kao mali sistem imamo veliku priliku da ostvarimo brzu ekonomsku konvergenciju i približimo se standardu EU.

Ukazao je da je naša država od deset zemalja kandidata ekonomski najnaprednija, da ima vanjsku i bezbjednosnu politiku koja je u potpunosti usklađena sa EU te da sada imamo generaciju lidera koji su donijeli novu političku kulturu u zemlji.

Iz službe Predsjednika najavili su da tokom trajanja foruma, kom prisustvuje na poziv osnivača Simeona Tsomokosa predsjednik Milatović će imati i niz bilateralnih susreta.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku