MMF upozorava: “Evropa sad 2” je rizik po državu

post-img Foto: Reuters/Yuri Gripas
24kroz7 09.05.2024. 07:36

Nova Vlada suočava se s izazovima zbog obećanja koja je dala u okviru programa “Evropa Sad 2″. Međunarodni monetarni fond (MMF) izražava zabrinutost zbog predloženih politika, koje uključuju povećanje minimalne zarade na 700 eura i smanjenje ili ukidanje doprinosa za penzije. MMF tvrdi da bi ove mjere mogle ozbiljno ugroziti fiskalnu stabilnost zemlje, dovodeći do povećanja javnog duga i inflacije.

MMF podsjeća da ova izborna obećanja nijesu sadržana u ovogodišnjem budžetu, ali pod pretpostavkom da se počnu sprovoditi u 2025. godini javni dug bi premašio 100 odsto BDP-a u 2029. godini.

Prema najnovijem Izvještaju o Crnoj Gori za 2024. godinu, MMF upozorava da bi se, ukoliko bi se sproveo program “Evropa Sad 2”, javni dug države mogao povećati iznad 100% bruto-domaćeg proizvoda (BDP-a) do 2029. godine. Finansiranje ovakvih politika moglo bi zahtijevati dodatne mjere, uključujući i povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Nezaposlenost je pala na najniži nivo svih vremena. Inflacija je značajno pala sa svog vrhunca iz 2022. godine. Očekuje se da će se rast ekonomije umanjiti na 3,7 odsto u 2024. i dalje se smanjiti na oko tri odsto u srednjeročnom periodu”, piše u izvještaju.

Premijer Milojko Spajić je najavio povećanje minimalne plate na 700 eura do kraja godine, ali ostaje nejasno kako će Vlada riješiti pitanje doprinosa za penzijskoo osiguranje. MMF ističe da bi se fiskalni deficiti mogli ponovo pojaviti od 2024. godine, što zahtijeva kredibilne mjere prilagođavanja kako bi se dug održao na prihvatljivom nivou.

Uz to, MMF ukazuje na pad realnog rasta ekonomije u ovoj i narednim godinama, navodeći da su kapitalna ulaganja glavni uzrok deficita. Vlada će  se suočiti s izazovom kako da balansira između obećanih socijalnih mjera i održavanja fiskalne stabilnosti.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku