Nema kraja zaduženju Vlade: Pregovori o novom zaduženju kod Francuske razvojne banke

post-img foto: Vlada Crne Gore
24kroz7 24.05.2024. 17:48

Vlada Crna Gore nastavila je sa zaduženjima u cilju finansiranja budžeta za 2024. godinu.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je Informacija o polaznim osnovama za pregovore sa Francuskom razvojnom bankom (AFD) u vezi kreditiranja Zajma za razvojne politike (DPL aranžmana – Development Policy Loan).

– U skladu sa Zakonom o budžetu za 2024. godinu, država se može zadužiti do 1.150 miliona eura, a navedena sredstva, moguće je koristiti za finansiranje nedostajućih sredstava što se prvenstveno odnosi na otplatu duga u 2024. godini i finansiranje kapitalnog budžeta stvaranje fiskalne rezerve. Imajući u vidu da je do sada realizovana emisija obveznica na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od 750 miliona dolara, odnosno 687,76 miliona eura, nakon hedžing transakcije, preostali iznos koji je moguće obezbjediti putem zaduženja u ovoj godini iznosi oko 463 miliona eura – navodi se u saopštenju Vlade.

– Shodno tome, u prethodnom periodu vođeni su razgovori sa Svjetskom bankom u cilju dodjele Zajma za razvojne politike (DPL aranžmana – Development Policy Loan) kojim bi se obezbijedila dodatna sredstva za finansiranje budžeta odnosno stvaranje fiskalne rezerve. Cilj ovih zajmova je da pomognu zemljama u sprovođenju strukturalnih promjena koje će podstaći ekonomski rast i smanjenje siromaštva. Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da nastavi pregovore sa Francuskom razvojom bankom u vezi sa ovim aranžmanom, kako bi precizirati dalje korake za njegovu realizaciju – zaključuju u saopštenju Vlade.

Rasprava (1)
S
Stari
24.05.2024.
Oslačalo premijeru opet provizija u džep narodu mrvice
Odgovori

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku