Pogledajte cijene osnovnih životnih namirnica u regionu

post-img Foto: Shutterstock
IZVOR: RTCG 17.09.2024. 09:04

Portal RTCG analizirao je cijene 17 osnovnih namirnica i uporedio ih u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj. Iako se cijene između ovih država mogu razlikovati, uočena je tendencija da su u Srbiji nešto niže, dok su u Crnoj Gori i Hrvatskoj slične. Međutim, pojedini artikli u Hrvatskoj izdvajaju se kao skuplji u poređenju sa ostalim državama.

Najniža cijena hljeba zabilježena je u Srbiji, gdje se može kupiti za svega 50 centi. Takođe, cijene jaja i mlijeka u Srbiji su povoljnije. S druge strane, kafa je najskuplja u Hrvatskoj, dok kilogram pilećeg filea dostiže najvišu cijenu u crnogorskim marketima.

Analiza: RTCG

Podaci o cijenama u Hrvatskoj dobijeni su zahvaljujući Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača, koja prati tržište putem tajnih kupaca. U Srbiji su korištene cijene iz velikih marketa, pri čemu nije uziman u obzir Lidl, čije su cijene osjetno niže.

U Crnoj Gori je 6. septembra pokrenuta akcija “Limitirane cijene”, koja uključuje ograničavanje marži na proizvode od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi. Na listi se nalazi 71 proizvod. U Srbiji je, 1. septembra, pokrenuta slična inicijativa pod nazivom “Najbolja cena”, kojom je obuhvaćeno 81 vrsta proizvoda, uz prosječno sniženje od 26,82 odsto.

Ovaj pregled uključuje cijene mlijeka u tetrapaku bez čepa, brašna tip 500 i bijele riže, koje su ključne stavke u analizama osnovnih namirnica.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku