Ugovor sa firmom iz SAD potpisan mimo Zakona?

post-img Foto: Flickr, Vlada Crne Gore
D.V. 04.04.2024. 20:38

Kako navodi portal RTCG, uvidom u dokumentaciju o angažovanju lobističke firme Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona, Vlada je utvrdila određene nezakonitosti.

Naime, radi se o ugovoru koji je bivši premijer Dritan Abazović, 13. decembra 2022. godine, zaključio bez saglasnosti Vlade.

Pritom, kako navode, nedostaje akt koji bi predstavljao osnov zaključivanja ugovora sa pravnim dejstvom u odnosu na Vladu, a nije ispoštovan ni Zakon o javnim nabavkama. Zaključuje se da je došlo do pogrešne primjene obavezujućih pravnih propisa prilikom pristupanja ovom pravnom poslu.

Ugovor o lobiranju u Sjedinjenim Američkim Državama sa kompanijom Bipartizan solutions, američko-izraelskog političkog analitičara Mičela Baraka, potpisan je u decembru 2022. na godinu dana. Ovaj ugovor, 43. Vlada je raskinula krajem maja, iskorištivši klauzulu koja je predviđala da se on može raskinuti u tom periodu.

Prema ranijim medijskim izvještajima, zvanična Podgorica je prve lobiste angažovala 1995. godine, u vrijeme Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Izvor: RTCG

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku