Zeren grupa zatražila dozvolu za otvaranje banke

post-img Centralna banka Crne Gore
D.V. 10.04.2024. 17:47

Zeren grupa dostavila je zahtjev Centralnoj banci Crne Gore za izdavanje dozvole za rad kreditne institucije, kao potencijalnog jedinog osnivača, odnosno akcionara banke, izjavio je direktor Direkcije za licenciranje, odobrenja, mjere i ocjenu usklađenosti u CBCG Nikola Bašanović.

Zahtjev za izdavanje dozvole za rad sa prilozima dokumentacije je podnijet 15. marta 2024. godine, a da li će Crna Gora dobiti dvanaestu banku i drugu sa većinskim turskim kapitalom biće poznato u roku od 180 dana, odnosno šest mjeseci.

– Postupak odlučivanja o zahtjevima ove vrste je zahtjevan proces, pa je u tom smislu brzina sprovođenja i u konačnom odlučivanja u konkretnom slučaju, determinisana kvalitetom dostavljene dokumentacije. Na navedeno upućuje i zakonsko određenje koje definiše dužinu roka za odlučivanja o ovom zahtjevu iz člana 68 Zakona o kreditnim institucijama kojim je propisano da je Centralna banka dužna da odluči u roku od 180 dana od dana podnošenja zahtjeva, a ako je podneseni zahtjev neuredan, najkasnije u roku od 180 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva. Dakle, u ovoj fazi procesa odlučivanja se inicijalno ispituje da li je zakonom i konkretnim podzakonskim aktima dostavljena propisana dokumentacija, kako bi Centralna banka mogla da konstatuje da li je zahtjev uredan – kazao je Bašanović.

Izvor: Vijesti

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku