Petnaesti Underhill Fest počinje 12. juna

post-img UnderhillFest
24kroz7 04.06.2024. 20:34

Ove godine se održava petnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma – UnderhillFest.

Otvaranje UnderhillFesta zakazano je za 12. jun 2024. godine na Košarkaškom terenu Dragan Ivanović u Njegoševom parku u Podgorici, a na otvaranju će biti prikazan film Mi nemamo drugu zemlju koji je režirao kolektiv izraelskih i palestinskih filmskih stvaralaca – Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham i Rachel Szor, nagrađan za najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem 74. Berlinskom filmskom festivalu, a na istom festivalu osvojio je i nagradu publike.

Ovogodišnji UnderhillFest trajaće od 12. do 20. juna, a podgorička publika će na tri lokacije – u Njegoševom parku, Crnogorskoj kinoteci i u U CKZ Ribnica – moći da pogleda 30 filmskih ostvarenja – najboljih u proteklih godinu dana, koje je selektovao Vuk Perović.

Dugometražni filmovi su kao i prethodnih godina podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku, a prikazaće se i kratki dokumentarni filmovi u selekciji 7 kratkih.

U okviru 15. UnderhillFesta održaće se i program U fokusu, koji se realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava.

CKZ Ribnica biće domaćin programa posvećenog muzičkim dokumentarcima.

I ove godine biće realizovan Teen Docs, škola dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola.

Organizatori su najavili da će žiri 15. Underhillfesta za dugometražne filmove biti rediteljka Ivana Todorović, producentkinja Sabina Krešić i reditelj Branislav Milatović, dok će o nagradama u kategoriji kratki dokumentarni film odlučivati glumac Mišo Obradović, reditelj Matija Jovanović i Milena Prelević, menadžerka u kulturi.

Na otvaranju UnderhillFesta publika će biti u prilici da prisustvuje koncertu kultnog beogradskog sastava Lira Vega i nastupu DJ-a Dejana Vučetića Vuče, dok će na zatvaranju nastupiti grupa Who See.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku