Podgorica: Otvoren 15. Underhill Fest – međunarodni festival dugometražnih dokumentarnih filmova

post-img Otvoren 15. Underhill Fest – Foto: Sekretarijat za kulturu
24kroz7 13.06.2024. 13:55

Juče su se u Njegoševom parku u Podgorici okupili zaljubljenici u dokumentarne filmove kako bi prisustvovali svečanom otvaranju 15. Underhill Festa – međunarodnog festivala dugometražnih dokumentarnih filmova. Ovogodišnje izdanje festivala će trajati od 12. do 20. lipnja, a posjetitelji će imati priliku uživati u 29 filmskih ostvarenja koja će biti prikazana u Njegoševom parku, Crnogorskoj kinoteci i CKZ “Ribnica”.

Na početku ceremonije otvaranja, umjetnički direktor i filmski selektor festivala, Vuk Perović, je odao priznanje značaju jubileja koji su postigli.

– Stigli smo do 15. izdanja, što je zaista nevjerojatno s obzirom na početke ove priče. Festival je postao ostvariv upravo zato što smo ga gradili zajedno kako bismo dijelili ideje, vizije, snove, kreativnost, ljubav sa ljudima diljem svijeta koji imaju otvorene umove za tu raznolikost – rekao je Perović u svom uvodnom govoru.

Ovogodišnji festival obuhvata četiri selekcije, od kojih su tri takmičarske, program U fokusu, Teen Docs radionica, muzički programi, te brojni specijalni gosti. Među prikazanim filmovima će se naći dokumentarci o različitim temama poput najveće deponije u Europi, mjerenja sreće, unutarnjeg svijeta žene koja se bori s autoimunim bolestima te nepoznate povijesti jugoslavenske kinematografije.

– Posebno smo ponosni što ove godine imamo pet crnogorskih ostvarenja, uključujući svjetsku premijeru filma Ova dobra zemlja Vladimira Perovića i ostvarenja novih talenata poput Kaće Žarić, Tamare Pavićević i Miljana Vučelića –  istakao je Perović.

Jedno od takmičarskih ostvarenja je film Dezerteri poznatog hrvatskog redatelja i glumca Damira Markovine, koji je svojim govorom dodatno obogatio otvaranje festivala.

– Velika mi je čast otvoriti ovogodišnji Underhill Fest. Film za mene predstavlja svjetlo, vrijeme, emociju – uvijek više pitanje nego odgovor. On predstavlja dijeljenje pitanja o svijetu oko nas i zajedničko promatranje istih na velikom platnu. Ovaj festival je mjesto susreta autora i publike, mjesto gdje se otvaraju pitanja o stvarnosti oko nas – izjavio je Markovina.

Nakon otvaranja, publika je uživala u filmu Mi nemamo drugu zemlju, nagrađenom na Berlinskom filmskom festivalu, te su nastupili bend Lira Vega i DJ Dejan Vučetić Vuča.

Večeras su na rasporedu kratkometražni film Melite Vrsaljko Knin – Zadar, film Dezerter Damira Markovine te Agent sreće autora Aruna Bhattaraia i Dorotty Zurbó.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku