Prijestonica Cetinje: Zajednički raditi na obnovi Cetinjskog bijenala

post-img Foto: Prijestonica Cetinje
24kroz7 13.05.2024. 14:29

U želji da obnove jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, zamjenici gradonačelnika Prijestonice Cetinje, Marko Brnović i Ana Novović, susreli su se danas sa princom Nikolom Petrovićem Njegošem radi planiranja aktivnosti vezanih za obnovu Cetinjskog Bijenala, navodi se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Prijestonice Cetinje.

Cetinjsko bijenale, koje je imalo pet izdanja, predstavljalo je vrhunac kulturne scene ne samo Cetinja već i čitave Crne Gore. Tokom proteklih decenija, ova manifestacija okupila je preko 2000 umjetnika i kulturnih poslenika iz svih krajeva svijeta, privlačeći desetine hiljada posetilaca.

– Smatramo da je Cetinjsko Bijenale imalo izuzetan značaj za naš grad i državu u cjelini. Odlučni smo da obnovimo ovu dragocjenu kulturnu baštinu i ponovo je učinimo dostupnom svima – izjavili su Brnović i Novović nakon sastanka.

Jedan od ključnih koraka ka ostvarenju ovog cilja je potpisivanje Memoranduma o saradnji između Prijestonice Cetinje i Fondacije Petrović Njegoš, čime se formalizuje partnerstvo u realizaciji projekta obnove.

Princ Nikola Petrović Njegoš, potomak crnogorskog kralja Nikole, istakao je ambicioznost ovog poduhvata i naglasio važnost očuvanja kulturnog identiteta Cetinja.

– Cetinjsko Bijenale nije samo kulturna manifestacija, već je dio našeg nasljeđa i identiteta. Radujem se što možemo udružiti snage kako bismo obnovili ovu dragocjenu tradiciju – kazao je princ Nikola Petrovic.

Uz podršku umjetničkih savjetnika Žana-Ibera Martina i Andreja Erofejeva, kao i sekretarke Sekretarijata za kulturu Anđele Ćipranić, planira se detaljno osmišljavanje programa obnove koji će uključivati širok spektar kulturnih aktivnosti i događaja.

Očekuje se da će obnova Cetinjskog bijenala započeti u narednom periodu, a cilj je da se ova prestižna manifestacija ponovo oživi i postane neizostavan dio kulturnog kalendara ne samo Cetinja, već čitave Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku