Gdje su granice (ne)pristojnosti pri oblačenju za posao: Nemojte postati kopija kolege

post-img
Forbes 12.05.2024. 09:43

U današnjem svijetu poslovnog oblačenja, granice između pristojnog i nepristojnog često su nejasne. U zavisnosti od industrije i oblasti poslovanja, ono što se nekada smatralo nepristojnim, poput kraćih suknji ili štikli, danas se u određenim djelatnostima može vidjeti kao obavezni dres kod kompanije. Postavlja se pitanje kada i gdje se ta granica pomjerila?

Modna dizajnerka Tamara Jarić kaže da je tome dosta doprinijela pandemija korona virusa koja je oblikovala stil oblačenja. Pristup poslovanju je postao više neformalan, a način odijevanja se, u skladu sa tim, promijenio.

– Moda oslikava duh vremena u kojem živimo. Opušteniji način života i poslovanja doprinio je da sportska odjeća postane svakodnevnica. Jedan primer su patike koje su danas u svijetu postale sastavni deo poslovnog oblačenja. Naravno, pričamo o sportsko-elegantnim modelima koji ponekad mogu da odaju utisak elegantne cipele -kaže Tamara.

Svaki posao ima svoj kodeks oblačenja, te se preporučuje da se zaposleni u skladu sa tim i oblače.

– Zbog svoje prirode, moda kao i drugi kreativni poslovi, dozvoljavaju neke odjevne komade koji drugi poslovi ne bi. U tom smislu, neprikladno je da advokat nosi pocijepane farmerke ili neko ko se bavi medicinom da ima dugačke nokte nalakirane žutom bojom, dok su detalji te vrste prihvatljivi na nekome ko se bavi muzikom ili dizajnom. Neadekvatno oblačenje signalizira neprofesionalizam, a samim tim se i gubi povjerenje u tu osobu – ističe Tamara.

Iako se duh vremena promijenio, ona zapaža da su neke stvari, koje su kod nas postale svakodnevica i društveno poželjne, u inostranstvu i dalje neprihvatljive.

– Ovdje viđamo voditeljke u prekratkim suknjama, velikim dekolteima i sa silikonima u jutarnjem programu. Neke granice pristojnosti ne smiju da se pređu. Adekvatno oblačenje na radnom mjestu, kao i u drugim situacijama, ukazuje poštovanje prema saradnicima, kolegama i prisutnim ljudima – navodi Tamara.

Neka pravila su ipak nepromijenjena
Priča o pravilima odijevanja veoma je široka ukoliko uzmemo u obzir gdje neko radi, koje poslove obavlja i na kojoj ljestvici hijerarhije se nalazi. Naš sagovornik, modni dizajner Igor Todorović kaže da se neka pravila ipak nisu promijenila.

– Granice su se pomjerile najprije u kroju koji je, pogotovo u ženskom odijevanju raznolik i ne podrazumijeva samo nadaleko čuveni kostim i bluzu. Ponuda mas brendova i širok dijapazon ponude, doveo je do malo razigranije slike. Ipak, savjet je uvijek da se etično odnosite prema poslu koji obavljate jer svakako je razlika šta je dozvoljeno ili prihvatljivo da obučete, ukoliko radite u kreativnoj agenciji, frilenser ste ili direktor neke velike kompanije, na primjer – kaže Igor.

Igor naglašava da je od primarnog značaja urednost, nakon čega treba obratiti pažnju na dezene i krojeve, pri čemu treba sagledati i poziciju na kojoj radite, kako biste bili sigurni šta vam „pripada“, a šta ne.

– Ne treba da idete u dezene koji su isuviše upečatljivi, ali i forme odnosno krojeve koji odlaze u pravcu da je isuviše dekoltovano, kratko ili neprimjereno. Poželjno je da u odnosu na to gdje radite, pratite i pravila koja sama radna sredina nametne, ali s druge strane nije ni najbolji put da postanete kopija nekog od kolega – dodaje on.

Nadovezujući se na ovu priču, Igor dodaje da je u korporativnom svijetu važno da prepoznamo elemente svog stila, što je u nekim slučajevima teško, budući da određene firme imaju definisana pravila oblačenja.

Trendovi su prolazni, a stil je vječan. Ma koliko floskularno zvučala ova rečenica u njoj je i odgovor. Nije ideja trenda da se pretvorite u imidž kampanje određenog brenda, osim ukoliko ne radite u istom. To je i neka vrsta poslovne etike, koja postoji, pogotovo u modnim kompanijama koje insistiraju da i estetikom budete lojalni kompaniji u kojoj radite – ističe Igor i dodaje da je u svemu tome ipak važno da ostanete dostojni sebi i novim estetikama koje se uklapaju u vaš stil.

Promjene u poslovnom dres kodu jasno se vide i kroz obuću. Iako su se nekada nosile isključivo za sportsko-rekreativne aktivnosti i momente za opuštanje, patike su danas neizostavni dio gotovo svih odjevnih kombinacija. Nije baš jasno kada se ta transformacija dogodila, ali ono što je očigledno jeste da su postale omiljene u poslovnom svijetu.

– Patike su postale prihvatljiva obuća i za poslovni imidž i nisu greška ukoliko se ne radi o patikama za trčanje na primj7er. Ono što je kod patika veoma važno jeste da se za poslovne prilike izaberu modeli koji su svedeniji, koloritno neupečatljivi – ističe Igor.

Ipak, oprezno sa kombinovanjem.

– Bilo da se radi o muškarcu ili dami, nalazim da je ovo ‘klizav teren’ bez nekog ozbiljnijeg ili šireg objašnjenja. Ipak, zahvaljujući dizajnerskim rješenjima i ponudi koja je dostupna, moguće je uvrstiti patiku u poslovni imidž novog doba. Takođe, dodao bih da patika kod žena nikako i nikada ne ide uz suknju klasičnog kroja –  dodaje Igor.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku