Ovih 8 znakova pokazuju da ste podigli zaista dobro dijete

post-img Foto: Pexels
Miss7mama 11.06.2024. 10:26

Roditeljstvo je beskrajna bitka, borba, niz nastojanja, niz pobjeda, nit grešaka, niz popravnih. Roditeljstvo je svakodnevica u kojoj se trudimo da od svoje djece izgradimo ljude na koje ćemo biti ponosni. Možda će neki htjeti da im dijete bude mudro, neki da bude lukavo, neki da zna da se izbori, neki da bude talentovano, ali mislimo da ne griješimo puno ako kažemo da svaki roditelj želi da mu dijete bude – dobro.

Ima li veće nagrade od one kada ti neko kaže da je tvoje dijete stvarno dobar čovjek? Iako se čini jednostavno, nije zapravo lako odrediti šta je to tačno ‘dobro dijete’, a svako bi mogao imati svoju verziju toga. Ipak, prema psiholozima, postoje određeni znakovi koji mogu reći da ste podigli istinski dobro dijete – ne savršeno, nego dijete koje pokazuje ono svoje najbolje.

Vaspitali ste dobro dete ako ono ima ove osobine:

Empatično je

Upravo je empatija jedna od ključnih osobina istinski dobrog djeteta, smatraju psiholozi. To ne znači da je dijete uvijek u stanju u potpunosti razumjeti i dijeliti osjećaje drugog. To je težak zadatak čak i za mnoge odrasle. Ali ako dijete često pokazuje znakove saosjećanja s drugima – ako tješi druga koji je pao na igralištu ili dijeli svoje omiljene igračke s bratom ili sestrom koji je uznemiren – to je prilično čvrst pokazatelj da je empatično, odnosno da ste podigli dobro dijete. Ako tvoje dijete redovno pokazuje empatiju, to nije samo znak njegove dobrote – to je i dokaz vašeg efikasnog roditeljstva, jer je empatija osobina koja se razvija.

Nije uvijek “lako”

Lako se može činiti da bi istinski dobro dijete bilo lako vaspitati, ali nije baš tako. Preispitivanje pravila, izražavanje jakih emocija ili čak povremeno buntovno ponašanje mogu biti pozitivni znakovi. To ukazuje na to da dijete uči kako da potvrdi svoju individualnost, razvija vještine kritičkog razmišljanja i uči da upravlja svojim emocijama. Dakle, ako dijete nije uvjek „lako za vaspitanje“, to ne znači nužno da radite loš posao. Naprotiv, to jednostavno može značiti da izrastaju u snažne, nezavisne osobe sposobne da razumiju i efikasno izraze svoje potrebe i želje.

Može da odgodi zadovoljstvo

Ako je tvoje dijete savladalo umijeće strpljenja, to je sjajan znak. Takva djeca razumiju vrijednost čekanja na nešto što žele, čak i ako je teško. Ovo je potvrđeno slavnim “Marshmallow” istraživanjem. Djeci je ponuđen izbor: jedna mala nagrada odmah ili dvije male nagrade ako čekaju kraće vrijeme. Oni koji su čekali ostvarili su bolje rezultate tokom odrastanja, poput akademskog uspjeha i zdravijeg načina života.

Razumije i poštuje granice

Kada tvoje dijete razumije i poštuje koncept ličnih granica – i svojih i tuđih – to odražava njegov rastući osjećaj empatije i poštovanja. Nismo svi isti i nisu nam svima jednako prijatne iste stvari, a to je jako važno poštovati. Ako dijete traži dozvolu prije nego što pozajmi igračku od prijatelja ili ustupi prostor za prolazak nekom, to pokazuje da razumije ovaj princip. Poštovanje granica temeljni je aspekt dobrih odnosa.

Pravi greške i uči iz njih

Niko nije savršen. Greške su ključni dio odrastanja. Ako dijete prospe mlijeko dok ga sipa, zaboravi domaći zadatak ili izgubi u igri, sve je to dio procesa učenja. Ovdje je važno kako to rješava. Sipa li kasnije mlijeko pažljivije? Napravi li bolju bilješku za zadatak? To su znakovi otpornosti i spremnosti da se uči iz grešaka – osobine istinski dobrog djeteta.

Pokazuje zahvalnost

Zahvalnost je osobina koja odražava istinski dobro dijete. To je jednostavan čin poput onog kad kažemo „hvala“ za nešto, izrazimo zahvalnost za nečiju ljubaznost ili priznamo trud koji je neko uložio u nešto. Kada vaše dijete redovno izražava zahvalnost, to pokazuje da cijeni dobre stvari i ljude oko sebe. To je znak poniznosti, priznanja i pozitivnosti.

Preuzima odgovornost

Nije uvijek lako priznati kada nismo u pravu, ni odraslima, a kamoli djetetu. Ali preuzimanje odgovornosti za svoje postupke je obilježje istinski dobrog djeteta. Ako tvoje dijete nešto razbije i odmah dođe do tebe, priznajući šta je učinilo, to je znak da razumije koncept odgovornosti. Možda smatraš da ga zapravo treba izgraditi, ali zapamti da je bila potrebna hrabrost za to da prizna svoju grešku. Podići dijete koje može prihvatiti svoje greške je zaista velika stvar. Možda je teško vidjeti dijete kako griješi, ali zapamti da upravo ti trenuci pridonose djetetovom rastu i njihovom razvoju u odgovorne osobe.

Pokazuje ljubaznost

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku