“Bajkeri”: Tom Hardy, Austin Butler i Jodie Comer u filmu o motociklističkim bandama 60-ih

post-img The Bikeriders – Foto: Regance
autor-img 24kroz7 29.06.2024. 08:00

Svijet motociklističkih bandi već dugo je inspiracija za filmske stvaraoce. Filmovi s ovom tematikom imali su vrhunac popularnosti 60-ih i 70-ih godina, a sada se vraćaju na veliko platno zahvaljujući nagrađivanom reditelju i scenaristi Jeffu Nicholsu.

Nicholsov dugogodišnji strastveni projekat “Bajkeri” (The Bikeriders) nostalgična je posveta motociklističkoj kulturi 60-ih, s harizmatičnom glumačkom postavom koju predvode Tom Hardy, Austin Butler i Jodie Comer.

Nichols je ostvario svoj san o snimanju motociklističkog filma, bazirajući ga na knjizi fotografija Dannyja Lyona iz 1967. godine. Lyonova knjiga dokumentuje najstariju motociklističku bandu, Chicago Outlaws, osnovanu 1935. godine. Nichols je, koristeći fotografije i inspiraciju iz izjava članova bande, stvorio vlastite likove i priču, udaljivši se od strogo biografske priče.

“Bajkeri” prate transformaciju motociklističkog kluba Vandali (The Vandals) iz kluba entuzijasta u opasnu bandu. Ono što je započelo kao okupljanje vozača, prerasta u haotično nasilje i mafijaške strukture, gubeći prvobitno značenje.

U središtu priče je Kathy (Jodie Comer), koja se prisjeća evolucije Vandala nakon što se zaljubila u divljeg motociklistu Bennyja (Austin Butler). Ona se bori s neukroćenom prirodom svog supruga i njegovom odanošću vođi bande Johnnyju (Tom Hardy). Kako se klub pretvara u opasan podzemni svijet, Benny je prisiljen birati između Kathy i kluba.

Kathy prenosi svoje iskustvo mladom reporteru Dannyju (Mike Faist). Njena ljubav prema Bennyju dolazi u sukob s prioritetima Vandala, podsjećajući na rad Martina Scorsesea, posebno “Dobre momke” (Goodfellas), ali s nešto blažim pristupom.

Comer se ističe kao ključni ženski glas u filmu dominiranom muškarcima, slično Lorraine Bracco u “Dobrim momcima”. Tom Hardy igra Johnnyja, osnivača kluba, inspirisanog Marlon Brandom u “Divljaku” (The Wild Ones). Austin Butler donosi lik Bennyja kao klasičnog buntovnika, čije lice nikada nije prikazano u Lyonovoj knjizi, što doprinosi njegovoj enigmatičnosti.

Sporedni likovi, uključujući Zipca (Michael Shannon), Cala (Boyd Holbrook), Brucieja (Damon Herriman), Wahooa (Beau Knapp), Cockroacha (Emory Cohen), Funny Sonnyja (Norman Reedus) i Corkyja (Karl Glusman), dodatno obogaćuju priču, iako Hardy i Butler dominiraju pažnjom.

Nichols se fokusira na glumu umjesto specijalnih efekata i pretjerane akcije, što je osvježavajuće u današnjem filmskom svijetu. Harizmatične izvedbe glumačke ekipe ključ su šarma “Bajkera”. Oldtimeri i motocikli iz tog perioda, uz soul i rock muziku 60-ih, dodatno obogaćuju doživljaj.

Ipak, unatoč intrigantnoj temi, film se suočava s nedostatkom radnje i napetosti. Spor tempo, u skladu s Nicholsovim prethodnim radovima, može se činiti suprotnim visokooktanskom svijetu motocikala. Iako “Bajkeri” pokrivaju skoro deceniju, na kraju nismo puno bliži razumijevanju Bennyja, a radnja djeluje više kao dokumentarac nego narativni film.

Film je ocijenjen sa 7.3/10 na IMDb-u, dok na Rotten Tomatoesu ima 82% pozitivnih ocjena kritičara i 74% od publike.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku