Beskućnici zauzeli pab Gordona Remzija

post-img York & Albany
D.V. 15.04.2024. 18:55

Grupa od najmanje šest skvotera zaključala se u gastropabu “York & Albany”, a koji je u vlasništvu poznatog britanskog TV kuvara i restoratera Gordona Remzija.

Oni su zamandalili prozore i postavili “pravno upozorenje” u odbranu svog preuzimanja, piše Independent.

Na fotografijama snimljenim prije nego što su prozori zakucani daskama, mogao se vidjeti skvoter kako spava na sofi u baru, okružen otpadom.

Jutros su dva maskirana skvotera u crnim trenerkama, sa rančevima i torbama izašla sa imanja, bježeći od novinara. U obavještenju zalijepljenom na vratima rečeno je da grupa ima pravo da zauzme mjesto, za koje su rekli da nije „stambena zgrada“ i da stoga nije podložna zakonu iz 2012. koji je uveo novi prekršaj “skvotiranja u stanovima”.

– Svaki ulazak ili pokušaj ulaska u ove prostorije bez naše dozvole stoga je krivično djelo, jer se svako od nas koji je u fizičkom posjedu protivi takvom ulasku. Krivično ćemo vas goniti ako pokušate da uđete nasiljem ili prijetnjom nasiljem, upozorava se u obavještenju i napominje da je za pokušaj ulaska zaprijećena kazna do šest mjeseci zatvora i/ili novčana kazna do 5.000 funti.

„Ako želite da nas izvučete, moraćete da podnesete zahtjev za posjedovanje na Okružnom ili Višem sudu.

Remzi je pozvao policiju u srijedu, ali nije mogao da ukloni skvotere.

Zauzimanje nestambene imovine bez dozvole vlasnika samo po sebi nije krivično djelo u Velikoj Britaniji, iako policija može da preduzme mjere ako se zločini naknadno počine, uključujući oštećenje imovine ili njenu krađu.

– Policija je obaviještena o skvoterima na napuštenom imanju u Parkveju, Ridžent park, NV1 u srijedu, 10. aprila. Ovo je građanska stvar i policija nije ovlašćena da pristupi posjedu, navodi se u saopštenju Metropoliten policije.

Godine 2007, filmski reditelj Geri Lav kupio je bivšu gostionicu iz devetnaestog vijeka, koju je zatim iznajmio Remziju na 25 godina sa godišnjom zakupninom od 640.000 funti.

Domaćin i voditelj TV serijala “Paklena kuhinja” bezuspješno je pokušao da se oslobodi zakupa u pravnoj bici na Višem sudu 2015. godine.

Objekat je stavljen na prodaju krajem prošle godine po cijeni od 13 miliona funti.

Prema britanskom zakonu, skvoteri mogu da podnesu zahtjev da postanu registrovani vlasnici imovine ako su je koristili neprekidno 10 godina i bili vlasnici sve to vrijeme, bez dozvole vlasnika.

Oni mogu postati legalni vlasnici imovine, ukoliko u roku od 65 dana od podnošenja zahtjeva, vlasnik ne uloži prigovor.

Izvor: Euronews

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku