Dizdarević: Pozivamo Vladu da učini civilizacijski iskorak i da doprinos da sačuvamo žrtve Srebrenice od zaborava

post-img Foto: Abaz Dizdarević, DPS
24kroz7 27.04.2024. 12:39

Duboko zabrinjavajuće je što Vlada Crne Gore već danima izbjegava jasno izražavanje stava povodom kosponzorstva Rezolucije UN koja osuđuje genocid u Srebrenici. Takvo ponašanje vraća nas gotovo 30 godina unazad, pokušavajući iskoristiti masakr u političke svrhe i zadovoljiti svoje finansijske i koalicijske partnere, navodi se u saopštenju potpredsjednika DPS Abaza Dizdarevića.

Umjesto da preuzme odgovornost prema prošlosti i jasno osudi nezamislivi zločin nad nevinim ljudima, Vlada Crne Gore izbjegava javno priznanje istine. Ovo je bila idealna prilika da pokaže svoju predanost demokratskim vrijednostima, ali umjesto toga, povlači se u tišinu i neodlučnost, navodi se dalje u saopštenju.

Pozivamo Vladu Crne Gore, na čelu sa premijerom Spaićem, da jasno i precizno obznani svoje stavove o predloženom tekstu Rezolucije. Rezolucijom se osuđuje svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da očuvaju utvrđene činjenice, kako bi se spriječio revizionizam. Takođe, jasno osuđuje glorifikacija osuđenih za genocid u Srebrenici. Čemu se Vlada Crne Gore protivi u ovom tekstu?

Pozivamo ih da učine civilizacijski iskorak i daju doprinos očuvanju sjećanja na žrtve Srebrenice. Ovo je pitanje koje prelazi granice Balkana; ne smijemo dozvoliti da žrtve budu zaboravljene. Nema opravdanja za nedostatak podrške Rezoluciji. Ona ne optužuje niti jedan narod, ali ne toleriše glorifikaciju zločinačkih djela.

Suočavanje s prošlošću je ključno za izgradnju budućnosti. Kao članica NATO-a, Crna Gora pokazuje svoju posvećenost evropskim i evroatlantskim vrijednostima kroz podršku ovoj rezoluciji. To je u skladu s prethodnim angažmanom Crne Gore, koja je već 2009. godine usvojila deklaraciju osuđujući genocid u Srebrenici i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku