Jasenovac sjutra na dnevnom redu Skupštine

post-img Foto: Skupština Crne Gore
autor-img 24kroz7 27.06.2024. 10:30

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić predložio je dopunu dnevnog reda za Devetu sjednicu Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore, koja je zakazana za sjutra.

Mandić je predložio da se na dnevni red uvrsti Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Foto: Skupština CG
Foto: Skupština CG

Ovaj predlog dolazi u trenutku kada se javnost u Crnoj Gori suočava sa osjetljivim pitanjima koja imaju potencijal da naruše odnose sa susjednom Hrvatskom.

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, logoru iz Drugog svjetskog rata, nosi sa sobom teške istorijske i političke konotacije. Jasenovac je bio mjesto stradanja mnogih Srba, Jevreja, Roma i antifašista, te se pitanje njegovog komemoriranja često koristi u političke svrhe.

Skupština će sjutra raspravljati o ovom predlogu, a očekuje se da će izazvati burnu debatu među poslanicima. Hrvatska i Srbija već duže vrijeme imaju zategnute odnose po pitanju tumačenja istorije i ratnih zločina, a Crna Gora se često nalazi u nezgodnoj poziciji balansiranja između svojih komšija.

Ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati i kakve će reakcije izazvati ovaj predlog u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Rasprava će svakako biti pažljivo praćena, s obzirom na njen potencijalni uticaj na regionalne odnose i unutrašnju političku situaciju u Crnoj Gori.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku