Konatar: URA predlaže izmjene Poslovnika Skupštine kojima će biti obavezno održavanje kontrolnih saslušanja na predlog opozicije

post-img Miloš Konatar – Foto: Skupština Crne Gore
24kroz7 13.05.2024. 14:53

U okviru parlamentarnih reformi, poslanik Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA predložio je izmjene Poslovnika Skupštine Crne Gore. Ključna promjena koju predlaže Konatar je uvođenje obaveznih kontrolnih saslušanja na zahtjev opozicije.

Konatar ističe da su ove izmjene neophodne kako bi se preciznije definisala obaveza održavanja kontrolnih saslušanja na zahtjev parlamentarne opozicije. Ovim se, prema njegovim riječima, dodatno afirmiše kontrolna uloga same Skupštine.

– Odbijanje kontrolnih saslušanja na zahtjev opozicije od strane parlamentarne većine do sada je uglavnom bilo pravdano nepreciznošću Poslovnika Skupštine. Međutim, važno je razumjeti da je jačanje kontrole rada Vlade i pozicije Skupštine zajednička obaveza svih poslanika, bez obzira na stranačku pripadnost – naglašava poslanik Miloš Konatar.

Ova inicijativa postavlja izazov parlamentarnoj većini, postavljajući pitanje da li je odbijanje kontrolnih saslušanja na zahtjev opozicije zaista proisteklo iz nedostataka u Poslovniku ili je bilo motivisano izbjegavanjem dodatne kontrole, zaključio je  Konatar.

Očekuje se da će rasprava o ovom prijedlogu biti intenzivna, dok će konačna odluka biti odraz spremnosti Skupštine Crne Gore da ojača svoju kontrolnu ulogu u radu Vlade.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku