Oštra reakcija Abazovića na prekid Premijerskog sata: Ovakvo poniženje Crne Gore nikad nije postojalo

post-img Foto: Dritan Abazović
autor-img 24kroz7 01.07.2024. 17:20

Nakon što je predsjednik Skupštine Andrija Mandić, na zahtjev poslanika DPS-a koji su blokirali skupštinsku govornicu, prekinuo današnju sjednicu posvećenu Premijerskom satu, uslijedila je oštra reakcija lidera Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića.

U svom obraćanju medijima Abazović je izrazio sumnju da je današnji performans poslanika DPS-a napravljen u dogovoru sa Premijerom, te da je isti iskorišten kako bi premijer “pobjegao sa Premijerskog sata uz pomoć DPS-a”.

– Milojko Spajić je slagao građane da je u Briselu, a bio je na na plaži u Pržnu, pobjegao je sa premijerskog sata uz pomoć Demokratake partije socijalista (DPS). Ovo što rade Spajić i Mandić se gledalo nije. Mandić je morao da obezbijedi uslove da se održi sjednica, mogao je da da pauzu na zahtjev nekog kluba i nakon što se ne bi postigao dogovor – da saopšti kako se nastavlja dalje. Ovdje se nastavlja pokušaj da se svaka institucija države Crne Gore baci na koljena. Argumenti da jd neko na nekoj Whatsapp grupi rekao da bi možda bio bolji ponedjeljak od subote su samo prevarne radnje, jer se zna kako se zakazuje sjednica državnog parlamenta – kazao je Abazović.

–  Ovo čemu mi danas prisustvujemo je pokušaj daljeg ponižavanja parlamenta. Da li su oni to napravili u dogovoru – meni djeluje da jesu. Spajić je danas trebalo da pokaže kako je narušio odnose sa državama u regionu, da li je imao imovinu u kriptovaluti, kao i da li je, kao Đukanović, sakrio da je bio suvlasnik firme u inostranstvu. Sa ovakvim prevarantom se davno nijesmo susreli. Možda i nikad! I ja razumijem da će neko da kaže da je ovo uvrjedljivo. Ovo nije uvrjedljivo. Ovo je nazivanje stvari pravim imenom – poručio je Abazović.

Abazović je istakao da GP Ura neće dozvoliti da bilo ko ponižava Crnu Goru.

– Mi nećemo da dozvolimo da se ponižava država Crna Gora i državni parlament. Kakav premijerski sat 19. ili 22. jula? Kakva je ovo igra sa građanima Crne Gore? Ako Mandić nije sposoban da obezbijedi uslove za održavanje parlamenta – treba da da ostavku i na to mjesto treba da dođe neko ko je sposoban da obezbijedi uslove da parlament funkcioniše nesmetano. Ako Spajić neće da dođe, ne poštujući prije svega crnogorske građane koji su ga izabrali preko poslanika u parlamentu, onda odgovor treba da bude potpuno drugačiji, politički, i njemu treba da se zabrani da se bavi tim poslom. Niti država Crna Gora, niti Parlament i Vlada Crne Gore nijesu privatne firme ni Mikija Spajića, ni Andrije Mandića, niti bilo kojeg poslanika ili ministra. Ovakav način ponižavanja države Crne Gore nikad nije postojao – kazao je Abazović.

– Imali smo mi i Zdravka Krivokapića i druge premijere koji su izbjegavali da dođu na neku sjednicu, ali ovo, da se neko voza na ovakav način i da sada kada treba da se daju odgovori na važne stvari za građane Crne Gore, između ostalog i ova bruka o otkazivanju posjete Šarla Mišela, sada neko pravi taktički potez i omogućava mu da kaže da je on došao da odgovara ali mu nijesu dali da odgovara. On ovdje nije došao zbog nas, mi sa njim nijesmo u privatnom aranžmanu. Mi smo ovdje zbog građana koji nas plaćaju da štitimo njihove interese, a ne da se šalimo, zbijamo šale i da ih ponižavamo na svakom koraku – kazao je Abazović.

On je kazao da se mora napraviti nova strategija daljeg parlamentarnog djelovanja u situaciji kada parlamentarna većina ponižava tu instituciju.

– Mi moramo da vidimo kako dalje da se nastavi rad. Ako Andrija Mandić ne želi da postoji državni parlament, on to treba da kaže, ali to je vanustavna aktivnost i svako ko krši ustav i zakone mora da odgovora. Poslanici opozicije, ukoliko žele da stanu u zaštitu integriteta najvećeg zakonodavnog doma, neka to urade, ukoliko ne žele, nije važno, jer ima nas nekoliko koji to želimo i koji nećemo dozvoliti da se ovakve radnje i ovakvi marifetluci sprovode u praksi – poručio je Abazović.

– Premijer Spajić je izgubio svako poštovanje što se nas tiče, a očekujem da taj menadžment skupštine i taj famozni kolegijum da odgovore hoćemo li mi kao parlament da nastavimo da radimo ili neka svu proceduru preusmjere na Whatsapp grupe i na neformalne organe i neka našom državom upravljaju ili iz regiona, ili iz svijeta, ili iz nekog drugog mjesta. Što se GP URA tiče, nikad to nećemo dozvoliti, i ne postoji taj Miki Spajić ili Andrija Mandić kojem ćemo dozvoliti da baci Crnu Goru na koljena, ponizi svaku instituciju i učini da građani ne mogu da dobiju odgovore na ono što su važne teme – kazao je Abazović.

Na pitanje novinara što podrazumijeva nova strategija političkog djelovanja Abazović je poručio da neće bojkotovati rad Skupštine ali da će preispitati dalje učešće i način djelovanja u istom.

– Moramo da napravimo strategiju, što se mene tiče u ovakvom radu kolegijuma đe se niti jedna poslovnička institucija ne poštuje, ne vidim razlog da nastavimo rad. Nećemo bojkotovati državni parlament i pokušaćemo da kroz različite forme prezentujemo ono što je istina. Svaki građanin Crne Gore je shvatio da su oni za samo 48 sati prosuli IBAR i jednu pobjedu koja je bila pobjeda svih u Crnoj Gori koji su radili na dobijanje istog. Uvjerili su se svi u subotu da imamo premijera kojem je preče da ide na plažu nego da odgovara na pitanja u parlamentu, a sad je potrebno da se uvjere da imamo predsjednika parlamenta koji ne može da obezbijedi da se održi sjednica – kazao je Abazović.

– Iako razumijem politički akt poslanika DPS-a, iako smatram da su oni pomogli Mikiju Spajiću, ali oni moraju da razumiju sljedeće – oni mogu da prekinu neku sjednicu na određeno vrijeme, ali ne mogu nama zatvoriti ovu salu i ova vrata jer to nije njihovo. Ovo pripada svakom od 4.500 građana koji su glasali da jedan poslanik ovdje uđe. Ova vrata ne može da zatvori niko, ni DPS, ni PES, ni URA, niti bilo ko – kazao je Abazović.

– Vrata ove skupštine i ove sale niko ne može da zatvori i mi ćemo to braniti svim sredstvima, ukoliko neko bude nastavio to da radi mi ćemo preduzeti radnje koje su u domenu otkrivanja krivične odgovornosti, ako ona postoji – da se utvrđuje da neko želi da suspenduje Ustav Crne Gore i neka se time bavi Vladimir Novović. Ako neko želi na silu da ruši institucije sistema, ja mislim da to zaslužuje reakciju tužilaštva – zaključio je Abazović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku