PES Budva pred političkom krizom: Zenović odlaskom prepušta mandat Novoj Budvi

post-img oto: Pokret Evropa sad
Izvor: Vijesti 02.07.2024. 11:17

Politička situacija u Budvi se dodatno komplikuje. Pokret Evropa sad (PES) ćuti o tome hoće li prihvatiti poziv liste “Budva naš grad” Nikole Jovanovića za pregovore o formiranju vlasti u ovoj opštini. Stranka premijera Milojka Spajića suočava se s ozbiljnim problemima u odnosima s koalicionim partnerima u turističkoj metropoli, pišu Vijesti

Na izborima održanim 26. maja, PES je nastupio u okviru liste “Budva ima šansu – dr Predrag Zenović”, zajedno s Novom Budvom i Slobodnim građanima. Međutim, komunikacija unutar ove koalicije praktično ne postoji, što dodatno otežava formiranje stabilne vlasti.

Lista koju je predvodio glavni pregovarač Crne Gore s Evropskom unijom (EU) Predrag Zenović, osvojila je dva mandata, što se smatralo neuspjehom s obzirom na očekivanja da će ostvariti barem duplo bolji rezultat. Prva dva mjesta na izbornoj listi pripala su Zenoviću i poslanici PES-a Nađi Laković, dok je treće mjesto zauzeo lider Nove Budve Ilija Gigović.

Očekuje se da će Zenović podnijeti ostavku na odborničku funkciju nakon konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta zakazane za 7. jul, zbog svojih obaveza na državnoj funkciji. U tom slučaju, njegov mandat automatski bi pripao Gigoviću, što bi moglo značajno promijeniti političku dinamiku u Budvi.

PES i Nova Budva nisu zaključili koalicioni sporazum, pa je neizvjesno kako će se stvari odvijati. Ako Nova Budva dobije odbornika, mogla bi nastupati samostalno u pregovorima o formiranju vlasti, što bi dodatno zakomplikovalo situaciju za PES.

Ni jedna ni druga frakcija nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) – lista “Za budućnost Budve” koju predvodi Mladen Mikijelj i lista “Budva naš grad” predvođena Jovanovićem – nisu obezbijedile većinu za formiranje vlasti. Obje liste imaju po devet odbornika, ali im nedostaje još osam kako bi imali potrebnu većinu u skupštini opštine za izbor vlasti.

Predsjednik budvanskog odbora Demokrata, Krsto Radović, potvrdio je za “Vijesti” da ni jedna ni druga strana nemaju potrebnih 13 odbornika kako bi mogli s njegovom partijom sjesti za pregovarački sto i osigurati većinu s njihovih četiri odbornika.

Jovanovićeve pozive za formiranje vlasti odbili su Pokret za promjene (PzP) i Socijalistička narodna partija (SNP), koje su dio Mikijeljeve koalicije. Mikijelj, s druge strane, čeka rasplet situacije, nadajući se da će koalicioni kapacitet Jovanovićeve liste s vremenom oslabiti.

Jedina stranka koja nije dobila poziv za pregovore je Demokratska partija socijalista (DPS). Sa svojih sedam odbornika, DPS bi mogao olakšati preuzimanje kontrole nad budvanskim parlamentom, ali njihova uloga za sada ostaje nejasna.

Rok za konstituisanje lokalne skupštine teče do 6. avgusta, a ako se sjednica ne održi u zakonskom roku, predsjednik države Jakov Milatović raspisaće nove izbore. Ljetnja turistička sezona je u punom jeku, ali politička kriza ostavlja svoj pečat na svakodnevni život u Budvi, koja se čini nikad nespremnijom za sezonu.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku