Politički brodolom PES-a i Spajića: Nikada se nije desilo da partija toliko krahira za 8 mjeseci!

post-img Milojko Spajić
A.R. 27.05.2024. 13:08

U nevjerojatnom političkom preokretu, partija koja ima premijera i deset ministara, Pokret Evropa sad (PES), sinoć je u Budvi doživjela dramatičan pad podrške, izgubivši gotovo sve birače na prvim lokalnim izborima nakon formiranja nove, 44. Vlade Crne Gore.

Premijer Milojko Spajić i njegova stranka PES preuzeli su vlast prije osam mjeseci s podrškom od 25 odsto. Međutim, njihov politički kurs doživio je potpuni fijasko na lokalnim izborima, što je rezultiralo padom podrške sa 25 odsto na nevjerojatnih 6,9 odsto.

Analitičari su očekivali poteškoće za PES, s obzirom na niz afera, najviše uključujući one povezane sa ministrom pravde Andrejem Milovićem i kadrovskom politikom koju je vodio Spajićev ujak Sreten Kankaraš. Osim toga, oslanjanje na politiku Andrije Mandića pokazalo se pogubnim. Ipak, rijetki su predviđali ovakav brodolom.

Na budvanskim izborima, PES se gotovo potpuno raspao. Uprkos tome što su teško uspjeli sastaviti listu za izbore i faktički natjerali Predraga Zenovića da se ujutru bavi evropskim integracijama, a poslije podne komunalnim redom u Budvi, očekivanja su bila mnogo veća. Partija koja ima premijera i deset ministara nije smjela sebi dozvoliti da gotovo u potpunosti izgubi povjerenje birača.

Pitanje odgovornosti je sada ključno. Hoće li neko preuzeti odgovornost za ovaj neuspjeh? Posebno se postavlja pitanje sudbine Predraga Zenovića, koji je ovim izborima politički i moralno iscrpljen. Njegov ostanak na funkciji glavnog pregovarača za evropske integracije sada mora biti upitan.

Jedno je sigurno: PES više nije politički faktor kakav je bio. Građani su prepoznali lažni populizam kao prevaru i pokazali da je Crnoj Gori potrebno nešto drugo. Ovi izbori su donijeli vjetar promjena, a demokratija je ušla u Crnu Goru na velika vrata.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku