Predstavljen projekat „Mistične priče Dunavske zelene rute“

post-img foto: Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice
24kroz7 29.04.2024. 19:12

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice organizovala je danas događaj u cilju promocije i prezentacije projekta „Mistične priče Dunavske zelene rute”.

Riječ je o projektu koji predstavlja međunarodnu valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa sa ciljem društveno-ekonomskog razvoja ruralnih područja Podunavlja.

– Na teritoriji Glavnog grada nalaze vrijedna područja, koja su pod zaštitom i to Park prirode ‘’Komovi’’; Park prirode “Dolina rijeke Zete”; Spomenik prirode pećina “Magara” i Spomenik prirode park-šuma “Gorica”. Cilj projekta „Mistične priče Dunavske zelene rute” je da se afirmišu manje poznate, ali ne i manje privlačne turističke destinacije koje će vratiti čovjeka prirodi i njegovim korijenima, kroz priče, legende i mitove iz ruralnih područja. Lokacija koju je Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice nominovala i zahvaljujući kojoj je i postala dio ovog projekta, je Bukumirsko jezero sa okolinom, koje je dio zaštićenog područja Park prirode „Komovi“ – kazala je Jasna Gajević, direktorica Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice.

Nacionalna kontakt osoba u Ministarstvu evropskih poslova za Interreg IPA ADRION i Interreg program Dunavskog regiona, Srđan Ćetković, pohvalio je rad Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice.

– Važno je da prepoznajemo mogućnosti koje nam se nude kroz različite projekte, jer na taj način radimo na razvoju održivih rješenja i implementaciji evropskih standarda i vrijednosti.

On je pozvao zainteresovane strane da budu aktivne jer su institucije i organizacije u Crnoj Gori pokazale da kontinuirano jačaju kapacitete kada je u pitanju priprema projekata, što znači i njihovu kvalitetniju realizaciju.

Koordinatorka projekta i savjetnica za zaštitu životne sredine u Agenciji za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice Sanja Pavićević kazala je da se kroz ovaj projekat promoviše veoma važno područje i unapređuje turistička ponuda Podgorice.

– Projekat se ko-finansira od strane Evropske unije kroz Interreg Dunavski program i traje 30 mjeseci, a u projektu učestvuje devet zemalja, sa 10 lokacija koje se promovišu – naglasila je Pavićević.

U okviru današnjeg događaja prikazan je i nagrađeni film o legendama Bukumirskog jezera, čiji su autori učenici Gimnazije “Slobodan Škerović” i to Anastasija Milatović, Jovan Janković i Voijslav Šibalić, sa mentorkom Julijanom Popović – Brković.

Tokom radnog dijela sastanka organizovana je sesija na temu mapiranje prirodne i nematerijalne kulturne baštine zaštićenih područja Podgorice, koju je vodila ekspertkinja na projektu Jelena Krivčević.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku