Abazović Spajiću: Zašto krijete da Vam je ujak Sreten Kankaraš, vlasnik Granda

post-img Foto: Flickr Vlada Crne Gore
N.A. 05.04.2024. 12:10

Premijer Milojko Spajić danas odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici prvog redovnog zasijedanja Skupštine u ovoj godini.

– Kako planirate u narednom periodu da zaštitite crnogorsko društvo, izborni sistem i demokratiju od subverznih djelovanja, kojih smo bill svjedoci tokom afere Do Kvon – pitao je poslanik PES-a Miodrag Laković.

Premijer je u odgovoru potvrdio da je povodom afere Do Kvon pozvan u Specijalno državno tužilaštvo da da izjavu.

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je da je nedavno Vlada nezakonito imenovala v.d. direktora policije.

– Da li ćete podnijeti ostavku ukoliko Upravni sud po tužbi ministra unutrašnjih poslova presudom potvrdi da ste Vi lično nezakonito postupili prilikom ovog imenovanja?” – pitao je Živković premijera.

Spajić je odgovorio da ne želi da komentariše, niti da na bilo koji način prejudicira ishod odluke Upravnog suda. Istakao je i da je Vlada kolektivni organ koji odluke donosi većinom glasova.

– Zakon je prilično jasan i jasno je predviđeno ko može da bude tuženi organ a ko tužilac u upravnom sporu. Postavlja se pitanje aktivne legitimacije MUP-a u upravnom sporu, jer ako MUP podnese tužbu ispada da Vlada tuži samu sebe – objasnio je premijer i dodao da je Radović izuzetan kadar.

Nakon obrazloženja, Živković je upitao Spajića “da li shvata da sjedi u istoj Vladi sa čovjekom koji ga je tužio”, te da su shvatili “da će premijer podnijeti ostavku, ukoliko Upravni sud donese odluku da je prekršio zakon”.

Poslanik Milan Knežević reagovao je na optužbe Živkovića, rekavši da razumije njegove potrebe da se medijski afirmiše napadajući Mandića i njega.

– Nijesam ja poslao Maju Vukićević da glasa protiv Kosova, nego je ona poštovala principe i odluke naše partije – izjavio je Knežević.

Slaven Radunović iz NSD-a pitao je premijera “da li Vlada ima strategiju za urgentno ublažavanje saobraćajnog haosa tokom ljetnje turističke sezone, na kratak rok, dok se ne realizuju veliki planirani ili već započeti infrastrukturni projekti, koji će nas trajno relaksirati saobraćajnih kolapsa”.

– Vlada je posvećena održivim rješenjima i unapređenju infrastrukture – odgovorio je Spajić.

On je dodao i da će neki projekti biti okončani, a negdje radovi prilagođeni obimu saobraćaja, kako se ne bi ometao tok. Kazao je da je bulevar Jaz – Tivat važan i da se okončanje radova očekuje u januaru 2026. godine.

Premijer je najavio da će biti otvorena pomorska linija između Budve i Dubrovnika, kako bi se i na taj način rasteretio drumski saobraćaj.

Poslanik Damir Gutić iz BS-a pitao je Spajića na čemu temelji ambicioznu agendu izgradnje saobraćajne infrastrukture, s obzirom da je kapitalnim budžetom za ovu godinu bilo opredijeljeno 7,1 procenata budžeta, a da su u planu veliki infrastrukturni projekti.

– Razvoj saobraćajne mreže, unapređenje saobraćajne i željezničke infrastrukture, kao i valorizacija potencijala Luke Bar predstavljaju prioritete na kojima Vlada neprestano radi. Razvoj saobraćajne infrastrukture je prioritet jer konkretno povećava dostupnost Crne Gore kao turističke destinacije – odgovorio je premijer.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević pitao je Spajića da li će biti definisano pitanje dvojnog državljanstva sa Srbijom.

– U Beogradu živi najmanje milion Crnogoraca porijeklom, a oni nemaju nikakvo pravo na Crnu Goru – istakao je Knežević.

Spajić je kazao da prema grubim procjenama oko 300.000 državljana Crne Gore ima dvojno državljanstvo.

–  Vlada će na inicijativu Skupštine Crne Gore raditi na izradi zakonodavnog okvira kako bi se uspostavio sistem dvojnog državljanstva, po ugledu na zemlje EU i po najvišim svjetskim standardima- kazao je Spajić.

Poslanik Dritan Abazović pitao je premijera kakva je uloga ujaka u Vladi Crne Gore.

– Pozivam da se otkrije identitet čovjeka, kako bismo vidjeli da li neko iz sjenke upravlja Vladom – zatražio je Abazović.

On je pokazao uplatnice koje, kako je objasnio, potvrđuju da poslanik PES-a, advokat Darko Dragović, uplaćuje dvaput po 400.000 eura za kauciju Do Kvonu.

– Tvrdim da je Do Kvon u Crnoj Gori poznavao samo Spajića. Neka kaže ko ga je 1.maja 2021. spojio sa gospodinom iz Beograda- tražio je Abazović

U raspravu se uključio potpredsjednik Skupštine, Boris Pejović iz PES-a, i rekao da u vezi sa tim uplatnicama nema niša novo, kao i da je Dragović više puta sve objasnio.

Abazović je istakao da predstavnici PES-a, na ranijem saslušanju u Odboru za bezbjednost, deset sati ni riječ nijesu kazali vezano za Do Kvona, a najavili su nekakve dokaze i svjedoke.

– Ćutali su kao ribe. Riječ nijesu progovorili o Do Kvonu – podsjetio je Abazović.

Laković je rekao da ga lider GP URA vrijeđa i koristi riječi nedostojne poslanika.

Nakon što je žustra rasprava više poslanika nastavljena i u klupama, predsjednik Skupštine Andrija Mandić dao je pauzu.

Premijer je nakon pauze odgovorio Abazoviću.

– Ovo je pitanje na nivou jaslica i ono pokazuje Vaš nivo nesvijesti o tome šta su krucijalni interesi Crne Gore, kao i neku potisnutu traumu neostvarenih dječačkih snova koje želite, koristeći se državnim budžetom, da ostvarite. Bez politike Vi ne biste mogli da radite nijedan pošten posao. Nijeste imali ni dana staža u realnom sektoru. Imam dva ujaka, prezivaju se Lopušina, ne žive u Crnoj Gori, niti se bave politikom – odgovorio je premijer.

Abazović je na to kazao kako je Spajić izrekao još jednu neistinu, a onda objasnio kako nikad nije rekao da je čovjek o kojem govori rođeni ujak premijera.

– Zašto ste stidite, on Vas je uveo u Vladu, recite gdje vas je poveo 1. maja. Vladom kadrira Sreten Kankaraš, vlasnik Granda, a tu je i Vlade Bojović iz Vaše stranke koji vodi profil “Vojvoda Momčilo” na Tviteru – kazao je Abazović.

U komentaru na odgovor premijera, Abazović je upitao:

– Ko je novi sekretar ANB-a? Je li rođak Kankaraša? Ko je glavni arhitekta? Ko je Vesna Simović-Zvicer? Ko je Dajana Bratić? Ko je Bulatović u EPCG?

Premijer nije odgovorio ni na jedno od tih pitanja.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku