Rakočević: Još jedan eksperiment Vlade, inspekcijske poslove žele da stave pod političku kontrolu

post-img Nikola Rakočević – DPS
24kroz7 26.04.2024. 14:18

Vlada Crne Gore, na jučerašnjoj sjednici, usvojila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što bi moglo označiti početak krajnjeg politizovanja inspekcijskih poslova, navodi se u saopštenju Nikole Rakočevića, člana Predsjedništva DPS-a i poslanika u Skupštini Crne Gore.

Predložene izmjene navode na ukidanje Uprave za inspekcijske poslove, otvarajući put za političku kontrolu nad inspekcijskim aktivnostima. Ovaj potez bi doveo do rasformiranja organa uprave i vraćanja inspekcija pod nadležnost resornih ministarstava, što bi ojačalo centralizaciju vlasti i omogućilo direktni uticaj ministara na inspekcijske aktivnosti, navodi se dalje u saopštenju.

– Umjesto da inspekcijski organi funkcionišu nezavisno i samostalno, ovi predloženi zakoni bi ih izložili političkom uticaju stranaka kroz ministre u Vladi – tvrdi Rakočević.

Uprava za inspekcijske poslove, koja trenutno broji 320 zaposlenih, bila je u prethodnom periodu podržana od strane EU, posebno u uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema koji je olakšao koordinaciju različitih inspekcijskih organa. Međutim, predložene izmjene bi ovakvu koordinaciju onemogućile, što bi moglo negativno uticati na efikasnost rada inspektora i postizanje željenih rezultata.

– Podvlačimo da je ovo predloženo rješenje doneseno ad hoc, bez adekvatne analize i konsultacija, što dovodi u pitanje opravdanost ovakvih drastičnih promjena. Ukidanje i formiranje organa bez prethodne analize i konsultacija sa relevantnim institucijama, uključujući i Evropsku komisiju, samo dodatno potvrđuje probleme u javnoj upravi i službeničkom sistemu Crne Gore. Građani bi postali taoci ovakvih eksperimenata koje Vlada sprovodi nad njima, umjesto da imaju stabilan i efikasan sistem inspekcijskog nadzora – zaključuje Rakočević.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku