Spajić danas pred poslanicima – Da li će izaći ponovo poražen?

post-img Foto: Vlada Crne Gore (arhiva/flickr)
autor-img 24kroz7 01.07.2024. 10:12

Skupština Crne Gore danas bi trebalo da nastavi sjednicu na kojoj će premijer Milojko Spajić odgovarati na pitanja poslanika. Premijerski sat trebalo je da bude održan u subotu, ali je odložen na zahtjev Spajićevog kabineta uz obrazloženje da je premijer u “službenoj posjeti Briselu”.

U subotu su poslanici opozicije izrazili nezadovoljstvo zbog toga što ih je Spajić “ponovo obmanuo”. Iz GP URA su jasno saopštili da je predsjednik Vlade, u petak uveče kada je poslato saopštenje o odlaganju premijerskog sata, kao i u subotu, bio u Crnoj Gori.

Nevjerovatno: Poslanicima rekao da je da je u Briselu, a Spajić se sunča na plaži u Pržnu!

Danas bi premijer trebalo da pruži odgovore na ključna pitanja koja se tiču planova i strategija za postizanje minimalne zarade od 700 eura za svakog zaposlenog u Crnoj Gori, kao i za ostvarivanje prosječne plate od 1.000 eura. Osim toga, očekuje se da premijer iznese svoje mišljenje o dosadašnjem napretku u sprovođenju programa “Evropa sad 2” i da prokomentariše tvrdnje ministra pravde Andreja Milovića o njegovoj potencijalnoj umiješanosti u nedavne napade na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. S obzirom na ozbiljnost optužbi, javnost sa nestrpljenjem očekuje premijerove odgovore o političkim dešavanjima u zemlji.

Lider Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović pitaće Spajića kako ocjenjuje odnose Crne Gore i Hrvatske za vrijeme njegovog mandata.

Poslanika Socijaldemokrata Nikolu Zirojevića zanima da li Spajića brine činjenica da su, uprkos priči o pomirenju i Crnoj Gori kao faktoru stabilnosti u regionu, uspjeli da naruše odnose sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pitaće da li Spajić stoji iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako to implicira ministar pravde Andrej Milović.

Poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić pitaće Spajića kako ocjenjuje pregovarački proces do sada i činjenicu da poslije 12 godina Crna Gora dolazi u situaciju da može da dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24, ali i da zatvara ostala pregovaračka poglavlja.

– Kakva je strategija Vlade za nastavak integracionih procesa, budući da je put od Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) do članstva i dalje izazovan, a da najveći dio posla tek predstoji – pitao je Čarapić.

Poslanicu posebnog kluba Radinku Ćinćur zanima koji su to mehanizmi pomoću kojih Spajić planira da dođe do minimalne zarade od 700 eura za svakog zaposlenog u Crnoj Gori.

– Kako ćete izvesti tu “magiju” da imamo prosječnu neto platu od hiljadu eura, a da nam bruto plate ostanu nepromijenjene, odnosno najniže u regionu, i kako će se to reflektovati na penzioni fond – pitala je Ćinćur.

Poslanik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković pitaće Spajića o izmjeni Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu koji se odnosi na to pitanje.

– Da li je izmjena tog zakona pokrenuta od nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova, da li se o tome već raspravljalo na Vladi, da li je urađena odgovarajuća stručna analiza prije nego što ste najavili intervencije u tako značajnoj oblasti – navodi se u pitanju poslanika DPS-a.

On će pitati Spajića i da li ima bilo kakav pisani dokument u formi nacrta izmjene zakona, zapisnika ili dokumenta koji potvrđuje da se na nivou resora, Vlade ili nekog vladinog tijela raspravljalo na tu temu.

Poslanik Demokratske narodne partije Milun Zogović pitaće Spajića da li je zadovoljan dosadašnjom dinamikom sprovođenja programa “Evropa sad 2”.

– Koji je krajnji rok za implementaciju svih mjera iz programa i da li su neosnovane medijske najave da je ukidanje penzijskih doprinosa i reforma Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja neophodan preduslov za punu realizaciju programa “Evropa sad 2” – interesuje poslanika Zogovića.

Predsjednik Kluba poslanika Nove srpske demokratije Slaven Radunović pitaće da li je Vlada spremna da učestvuje u realizaciji projekta „Sunčani grad“ u Nikšiću, dok poslanika Bošnjačke stranke Damira Gutića interesuje šta Vlada planira da uradi kako bi region Plava i Gusinja dobio neophodne pretpostavke za razvoj i valorizaciju potencijala sa kojim raspolaže.

Šef kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović pitaće Spajića da li je hapšenje i procesuiranje osumnjičenih i optuženih za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije revanšizam prema izabranim, imenovanim ili na druge načine angažovanim osobama u sistemu javne uprave.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku