Spajićeva Vlada za šest mjeseci narušila dobrosusjedske odnose i ugled Crne Gore u međunarodnoj zajednici

post-img Foto: Skupština CG
autor-img 24kroz7 25.05.2024. 14:00

Do dolaska Spajićeve Vlade, Crna Gora je u svim prethodnim godinama imala stoprocentnu usklađenost vanjske i bezbjednosne politike sa Evropskom unijom. Međutim, za samo šest mjeseci, 44. Vlada je ozbiljno poremetila spoljnopolitičku orijentaciju Crne Gore i izazvala oštre reakcije nekih susjednih zemalja.

Vlada Milojka Spajića je za samo dva mjeseca svojim lutanjima u spoljnoj politici uspjela da dobije protestne note od dvije susjedne države: Bosne i Hercegovine zbog posjete Milorada Dodika, te Hrvatske zbog najavljene Rezolucije u Jasenovcu.

Paralelno sa narušavanjem diplomatskih odnosa sa BiH i Hrvatskom, Vlada je prilikom pripreme amandmana na rezoluciju o genovidu u Srebrenici izazvala reakciju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori. Naime, Spajić je izjavio da je Vlada Crne Gore pripremala amandmane uz posredovanje SAD-a, što je ubrzo demantovano od strane Ambasade SAD-a.

Ovakvo lutanje u spoljnoj politici nedopustivo je za državu koja je članica NATO-a i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Diplomatska aktivnost države nije smjela dozvoliti narušavanje decenijama čuvanih dobrosusjedskih odnosa. Ozbiljnost diplomatije i Vlade upravo se pokazuje na osjetljivim pitanjima i temama.

Očigledno je da premijer i članovi Vlade, kao i vladajuća većina, nisu dorasli zadatku i pozicijama koje obnašaju. Od njihove improvizacije u diplomatiji i spoljnoj politici Crna Gora za sada samo trpi štetu.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku