Ulcinj: Forca se okrenula protiv Bajraktarija, on smijenio njihove sekretare

post-img Omer Bajraktari – Foto: Opština Ulcinj
Izvor: Dan 08.05.2024. 09:32

Ulcinj se nalazi usred političke krize nakon što je predsjednik opštine smijenio nekoliko ključnih figura u upravi grada. Prema informacijama dostupnim listu Dan, rukovodioci Službe spasavanja, Sekretarijata za privredu, Sekretarijata za investicije i Sekretarijata za lokalnu samoupravu su  smijenjeni. Zanimljivo je da su svi smijenjeni članovi Force, što je dodatno potpalilo već usijane političke tenzije.

Ova serija smjena dolazi u vrijeme kada se očekivala rotacija vlasti u gradu, u skladu s koalicionim sporazumom. Prema tom dogovoru, predstavnik Force, vjerovatno Ardijan Mavrić, trebao je preuzeti mjesto predsjednika opštine. Međutim, situacija se komplikuje jer je došlo do izbijanja otvorenog sukoba između Force i GP URA.

Spor između ove dvije strane već neko vrijeme eskalira, s tvrdnjama iz tabora Omera Barjaktarija da je Forca započela pregovore s drugim strankama još 1. aprila, a sve bez znanja GP URA.

– Sve je počelo 1. aprila kada je Forca, iza leđa GP URA, pozvala albanske stranke da prave koaliciju. Naša procjena je da Forca i Demokratska partija žele vratiti Demokratsku partiju socijalista na vlast. Sigurni smo da neće uspjeti u tome –  izjavio je anonimni izvor iz ulcinjske opštine za Dan.

Skladno koalicionom sporazumu, URA bi trebala prepustiti čelnu poziciju u gradu Forci, a zauzvrat preuzeti funkciju šefa lokalnog parlamenta. Ipak, s obzirom na političke intrige koje trenutno potresaju grad, to se čini sve neizvjesnijim.

Ulcinj se trenutno nalazi usred žestoke borbe za odbornička mjesta kako bi se osigurala većina u lokalnom parlamentu. Očekuje se da će ishod ove borbe biti od ključne važnosti za politički pejzaž grada u narednom periodu.

Juče nije bilo moguće dobiti izjave od bilo kojeg učesnika u ovim procesima u Ulcinju.

Omer Barjaktari je ranije istakao da je URA maksimalno poštovala svaki politički dogovor i sporazum, ali da se to isto ne može reći za druge političke aktere. Ipak, tvrdi da će se URA uvijek zalagati za širu i politički jaču vladajuću koaliciju u gradu.

Trenutno, vladajuća koalicija u ulcinjskom parlamentu ima 19 od ukupno 33 odbornika, s Demokratskom partijom, GP URA, Socijaldemokratama, Socijaldemokratskom partijom, Albanskom alternativom i Forcom kao njenim članovima. Opozicione stranke, uključujući DPS, DUA, Demokratski savez Crne Gore i Bošnjačku stranku, bojkotuju sjednice lokalnog parlamenta tvrdeći da su protekli izbori bili obilježeni brojnim nepravilnostima.

U opoziciji su i Demokrate s dva odbornika, ali postoji mogućnost da se pridruže vladajućoj koaliciji, pogotovo ako postignu dogovor s partijom Dritana Abazovića.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku