Zimski san u MVP-u još traje: Zašto ministar Ivanović ignoriše javnost

post-img Foto: PES, Filip Ivanović
R.B. 08.04.2024. 11:46

Ministarstvo vanjskih poslova, od kada njime rukovodi Filip Ivanović, potpuno je nevidljivo u javnosti. U medijima se mogu vidjeti i čuti obavijesti o zvaničnim protokolarnim susretima, ali javna obraćanja ministra Ivanovića izuzetno su rijetka.

Saopštenja iz njegovog kabineta vrlo su štura, a ionako rijetki intervjui koje je ministar dao bili su više protokolarni nego sadržajni.

Takav odnos ministra i Ministarstva prema javnosti veoma je zabrinjavajući, ako se ima u vidu zaoštravanje geopolitičke situacije i svakodnevno intenziviranje događaja na međunarodnoj političkoj sceni.

Povoda da se šef crnogorske diplomatije javno oglasi nije falilo ni na domaćoj sceni, a prvi primjer bila je vrlo kompleksna i neprijatna situacija vezana za najavljeno otvaranje rudnika Brskovo u Mojkovcu.

Ambasador SR Njemačke Peter Felten morao je, u jednom intervjuu, lično da reaguje zato što ga je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović optužio da koristi svoju poziciju kako bi vršio pritisak na donosioce odluka.

Polemika crnogorskog ministra i ambasadora države iz Velike petorke trebalo je da bude dovoljan razlog da se javno oglasi i šef MVP-a, kako diplomatski odnosi između dvije zemlje ne bi bili narušeni. Ministar Ivanović je, nažalost, odabrao – ćutanje.

Ni zaoštravanje situacije sa brodom Jadran i žustra rasprava crnogorske strane sa ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske nijesu šefu naše diplomatije bili dovoljan razlog za javno reagovanje.

Na kraju ali ne i najmanje važno, bilo je i začuđujuće ćutanje ministra Ivanovića nakon odluke da Binali Čamgoz ne bude izručen Turskoj. I to uprkos saznanju da takva odluka može ugroziti ili čak narušiti odavno uspostavljene dobre odnose između dvije prijateljske zemlje koje su uz to i članice NATO.

Zbog afere Čamgoz, u pitanje je dovedena i planirana posjeta predsjednika Jakova Milatovića Istanbulu.

Da mediji nijesu pokrenuli i svakodnevno pratili pripreme za popunjavanje upražnjenih ambasadorskih mjesta, javnost ne bi ni znala da se ministar uopšte bavi svojim poslom. Za razliku od ministarke Maide Gorčević i Ministarstva evropskih integracija, koji o svom radu javnost redovno obavještavaju.

Nevidljivost i nonšalantnost ministra Ivanovića, naravno, ne doprinose vidljivosti i povećanju aktivnosti diplomatsko-konzularne mreže.

Prema saznanjima našeg portala, o reformi DKP mreže se i ne razgovara kako treba, već se ambasade popunjavaju na bazi ličnih relacija aktuelnog državnog sekretara kojem je ministar u potpunosti prepustio kadriranje.

Uspješna diplomatija je skupa, loša još skuplja, a najskuplja je neadekvatna, neorganizovana i nekvalitetna diplomatija.

Crna Gora je, zahvaljujući ministru vanjskih poslova Filipu Ivanoviću koji svoju poziciju unutar sistema ne shvata baš najbolje, na dobrom putu da svoju diplomatiju potpuno uruši.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku