Filipini: Zbog suše „izronio” vjekovima star grad

post-img Foto: Ishaac Baniaga
BBC 03.05.2024. 16:00

Ostaci grada starog skoro 300 godina ponovo su se pojavili iznad površine vode, jer je zbog visokih temperatura na Filipinima djelimično isušena velika brana.

Grad Pantabangan je potopljen 1970. godine kako bi se izgradila velika brana i akumulaciono jezero. Ostaci grada se rijetko pojavljuju iz vode, uglavnom kada je mnogo vruće i suvo.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Na Filipinima je trenutno velika vrućina, sa temperaturama i do 50 stepeni Celzijusovih, a skoro polovina zemlje pogođena je nezapamćenom sušom.

Nikada do sada ostaci 300 godina starog grada nisu bili toliko dugo iznad vode otkako je izgrađena brana, rekao je za novinsku agenciju AFP Marlon Paladin, inženjer u državnoj agenciji koja upravlja branama u zemlji.

Ekstremne vrućine poremetile su svakodnevni život miliona ljudi, jer su škole zatvorene danima, a građanima se savjetuje da rade od kuće.

Temperature bi mogle da budu i više u narednim danima, rekao je za BBC Benison Estareha, meteorolog u državnoj meteorološkoj službi Pagasa.

– Opšti uticaj klimatskih promena su veće temperature – dodao je.

Pored Filipina, u Bangladešu je obustavljena nastava za oko 33 miliona učenika. Na Tajlandu je 30 ljudi umrlo od toplotnog udara između januara i 17. aprila ove godine, u poređenju sa 37 tokom cele 2023. godine, saopštilo je njihovo ministarstvo zdravlja. U susjednom Mjanmaru, izmjerene su temperature iznad 45 stepeni.

Filipini su usred tople i sušne sezone, koju pogoršava El Ninjo ili ekstremno zagrijavanje površinskih voda u Tihom okeanu. Čitava istočna obala arhipelaga okrenuta je ka Pacifiku. Zbog klimatskih promjena, zemlja u jugoistočnoj Aziji jedna je od najugroženijih na svijetu. Sezona kiša može da izazove strašne oluje, poput supertajfuna Haijan 2013, jednog od najmoćnijih u istoriji.

Zbog suše, nivoi vode su na rekordnom minimumu. Nivo vode u Pantabanganu opao je za skoro 50 metara, a uobičajeni vodostaj je 221 metar, prema zvaničnim podacima.

– Ostaci grada su izronili na površinu u martu, jer u toj oblasti gotovo da nije padala kiša – rekao je Paladin za AFP.

Ponovno pojavljivanje ruševina privuklo je turiste u grad, oko 202 kilometra sjeverno od glavnog grada Manile.

People visit the remnants of the old sunken town of Pantabangan on April 28, 2024 in Nueva Ecija province, Philippines. Due to a severe drought in the Philippines, a centuries-old settlement submerged since the 1970s has reemerged, attracting tourists despite the extreme heat.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku